Προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας επιτεύχθηκε στο Ιράκ, τερματίζοντας έτσι 8 μήνες πολιτικού αδιεξόδου και επιτρέποντας την επιστροφή του Πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι στην εξουσία για άλλη μια τετραετία.

Ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μετά από μέρες έντονων συνομιλιών, το κόμμα Ιρακίγια το οποίο υποστηρίζουν οι σουνίτες, συμφώνησε να δεχτεί να αναλάβει την ηγεσία της βουλής και να παραχωρήσει την πρωθυπουργική θέση στο κ. Μαλίκι. Με βάση την αναμενόμενη συμφωνία ο κούρδος πολιτικός Τζαλαλ Ταλαμπανί, θα διατηρήσει την Προεδρία της χώρας.

Πολιτικοί από τα κόμματα των Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων δηλώνουν ότι στο κόμμα Ιρακίγια, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, προσφέρθηκε και η προεδρία της νέας επιτροπής εθνικής ασφάλειας. Αναμένεται ότι το κοινοβούλιο του Ιράκ θα συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την προκαταρκτική συμφωνία «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για το Ιράκ».

ΠΗΓΗ VOA

Κάντε ένα σχόλιο