Το Αφγανιστάν αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισσαβώνα.

Οι ηγέτες των 28 χωρών – μελών της συμμαχίας αναμένεται να συζητήσουν το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην νοτιοασιατική αυτή χώρα και την μεταβίβαση του ελέγχου για θέματα ασφάλειας, στις αφγανικές δυνάμεις μέχρι το 2014.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τετραετές σχέδιο απόσυρσης 130 χιλιάδων νατοϊκών δυνάμεων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει του χρόνου ώστε σταδιακά να παραδοθεί ο έλεγχος της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφ Μορέλ, διευκρίνισε την Πέμπτη ότι οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Όπως ο ίδιος τόνισε το σχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση της απόσυρσης των Νατοϊκών δυνάμεων στα τέλη του 2014, το οποίο πρακτικά σημαίνει το 2015.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεχίσουν εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές και μετά το 2015.

Κατά την διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής στην Λισσαβώνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να παρουσιάσουν το νέο στρατηγικό δόγμα της συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει βελτίωση των αμυντικών μηχανισμών στους τομείς της ηλεκτρονικής τρομοκρατίας και των βαλλιστικών πυραύλων.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο