Εκατοντάδες χιλιάδες ευαίσθητα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks, μία κίνηση που καταδικάστηκε απ’ τον Λευκό Οίκο. Τα διπλωματικά αυτά τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν λεπτομερείς και ειλικρινείς εκτιμήσεις αμερικανών διπλωματών για άλλους ηγέτες κρατών και συμβάντα και αναφέρονται σε ανωτάτου επιπέδου συζητήσεις με αξιωματούχους από διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι εφημερίδες New York Times και Guardian, που ήταν μεταξύ των εντύπων στα οποία δόθηκε πρόσβαση στα διπλωματικά έγγραφα, πριν αυτά δημοσιευτούν στη ιστοσελίδα WikiLeaks, αναφέρουν ότι στα διπλωματικά τηλεγραφήματα περιλαμβάνονται και κάποια που δείχνουν τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας να ζητά επανειλημμένα απ’ τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να καταστρέψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα και να «κόψουν το κεφάλι του φιδιού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρεται ότι από το 2007, οι ΗΠΑ προσπαθούν μυστικά να απομακρύνουν υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «παράνομο πυρηνικό μηχανισμό», όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος διέταξε τις επιθέσεις χάκερ στο ηλεκτρονικό σύστημα της Google.

Για το Ιράν τα απόρρητα έγγραφα αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν πως η Τεχεράνη προμηθεύτηκε πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας από τη Βόρειο Κορέα. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι χρησιμοποιούν Ρωσική τεχνολογία και έχουν εμβελεία 3.200 χιλιομέτρων, καλύπτουν δηλαδή τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Ευρώπης.

Επίσης, σε απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η WikiLeaks αναφέρεται συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Υεμένης για την συγκάλυψη της χρήσης αμερικανικών πυραύλων κατά της Αλ Κάιντα. Οι εφημερίδες New York Times και Guardian φέρουν τον Πρόεδρο της Υεμένης Ανμπουλάχ Σαλέχ να δηλώνει στον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, ο όποιος τότε ήταν διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, «θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μας, όχι δικές σας».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την διαρροή των εγγράφων, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή της WikiLeaks θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη ζωή και τη δουλειά όσων αναφέρονται στα έγγραφα.

Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ενισχύει την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών για απόρρητα έγγραφα ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές διαρροές. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ξεκίνησαν επανεξέταση διαδικασίας για τη διαχείριση των πληροφοριών τον Απρίλιο όταν η WikiLeaks ανάρτησε βίντεο στο οποίο φαίνεται αμερικανικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ σε ομάδα αντρών σε συνοικία της Βαγδάτης.

Η WikiLeaks δεν απεκάλυψε πως απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποπτεύονται αναλυτή μυστικών πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος είχε πρόσβαση στο σύστημα υπολογιστών του Υπουργείου Άμυνας.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο