Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Πολλοί Τούρκοι αισθάνονται ταπεινωμένοι από την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να καταργήσουν τη βίζα προς τις χώρες του Σένγκεν μόνο για την Βοσνία-Ερζγοβίνη και την Αλβανία και όχι και για την Τουρκία.

«Όλοι μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ εκτός από μας», ήταν ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας «Haber Türk» τη Δευτέρα. Αφορμή η απόφαση της ΕΕ να καταργήσει την έκδοση βίζας για τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας που θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες του Σένγκεν. Για πολλούς Τούρκους η απόφαση αυτή αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για τη διγλωσσία της ΕΕ έναντι της πατρίδας τους. Ανάμεσά τους και ένας τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος λέει στο μικρόφωνο της γερμανικής Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας (SWR) σε λαϊκή αγορά της Κων/πολης: «Η ενταξιακή διαδικασία αναβάλλεται συνεχώς. Μας έχουν στο περίμενε και μας σερβίρουν τα ίδια και τα ίδια. Βαρεθήκαμε πια. Δεν πιστεύω ότι κάποτε θα μπούμε στην ΕΕ. Και το λέω ανοιχτά. Η ΕΕ είναι ένα κλαμπ χριστιανικών χωρών. Εμείς όμως είμαστε μια μουσουλμανική χώρα και ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι θα ενταχθούμε στην ΕΕ. Η πιθανότητα ισούται με μηδέν»!

Μόνο το 40% των Τούρκων υπέρ της ένταξης
Μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι έδειξε ότι μόλις το 40% των Τούρκων στηρίζει την ένταξη της πατρίδας τους στην ΕΕ. Το υπόλοιπο 60% δεν τάσσεται βέβαια κατά, έπαψε ωστόσο να πιστεύει ότι η Τουρκία θα τα καταφέρει τελικά: «Για όλες τις χώρες ισχύει το ίδιο, λέει ένας άλλος Τούρκος. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν γίνονται σεβαστές. Τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού. Έρχεται για παράδειγμα εκ των υστέρων ο Γάλλος πρόεδρος και λέει ότι σκέφτηκε ένα διαφορετικό στάτους για την Τουρκία. Ή η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία λέει τώρα ότι δεν θα γίνει έτσι αλλά αλλιώς. Ενώ έχουν συμφωνηθεί διαφορετικοί κανόνες. Στην Τουρκία δεν κατανοούμε τη στάση της ΕΕ. Τι νόημα έχουν όλα αυτά»;

Υπό τον φόβο ενός αδιεξόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Όταν ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το κλίμα στη χώρα ήταν ως επί το πλείστον φιλοευρωπαϊκό. Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας αναρτήθηκε η σημαία της ΕΕ και στο τουρκικό ραδιόφωνο μεταδίδονταν διαφημιστικά σποτ υπέρ της ΕΕ. Παρά την απογοήτευση των περισσότερων Τούρκων έναντι των Βρυξελλών υπάρχουν ακόμα φωνές υπέρ της ένταξης. Τα πράγματα είναι ωστόσο δύσκολα για την Τουρκία. “Για μας μια ένταξη θα ήταν αναμφίβολα θετική”, λέει μια Τουρκάλα. “Για μια αξιοπρεπή ζωή, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η Τουρκία έχει δυστυχώς ελλείμματα στους τομείς αυτούς. Μπορεί να δουλεύεις 10 χρόνια κάπου και να απολυθείς με συνοπτικές διαδικασίες. Θα ευχόμουν πράγματι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Deutsche Welle

Steffen Wurzel/SWR/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο