Σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση έχει βρεθεί το Μετοχικό Ταμείο Στρατού λόγω της κακοδιαχείρισης, της εμπλοκής του σε άστοχες επενδύσεις καθώς και σε ανορθολογική διαχείριση των πόρων και των περιουσιακών του στοιχείων. Επιπλέον, οι πρόσφατες μαζικές πρόωρες αποστρατείες έχουν επιβαρύνει δραματικά την οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου, καθώς μείωσαν τη σχέση των συνταξιούχων που παίρνουν μέρισμα προς τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που καταβάλλουν εισφορές.

Αυτή τη στιγμή καταγράφεται χρέος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού 340 εκ. ευρώ, τα 152 εκ. ευρώ εκ των οποίων προς το υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα σε άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν δεν γίνει άμεσα παρέμβαση με γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού δεν θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα στους 60.000 συνταξιούχους-μέλη του.

Επειδή μέσα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η εξυγίανση του Ταμείου, και κατά συνέπεια η συνέχιση της καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους.

Αυτά δηλώνει ο Βουλευτής κ. Aνδρέας Μακρυπίδης και ρωτάει τον ΥΕΘΑ:

* Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική εξυγίανση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού;
* Εάν θα καταβληθούν κανονικά τα μερίσματα στους δικαιούχους;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει “επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στα πρακτικά της υπ’αριθμ. 175/26-10-2010 επίκαιρης όμοιας ερώτησης, η οποία συζητήθηκε στη ΒτΕ κατά τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου 2010. Σημειώνεται ότι το μέρισμα Δ΄ τριμήνου 2010 έχει καταβληθεί στους δικαιούχους και καταβάλλεται προσπάθεια για συνέχιση της καταβολής του και το 2011.”

Κάντε ένα σχόλιο