Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


“Απεργίες και επεισόδια παραλύουν την Ελλάδα”, επιγράφεται το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel. “Επιτίθενται εναντίον αστυνομικών με φλεγόμενα μπουκάλια και κυνηγούν πρώην υπουργό. Οργισμένες διαμαρτυρίες κατά του προγράμματος περικοπών συγκλονίζουν την ελληνική πρωτεύουσα. Οι κινητοποιήσεις εντείνονται”.

Η εφημερίδα Bild: “Αιματηρές συγκρούσεις στην Αθήνα. Μια χώρα βυθίζεται στο χάος. Οδομαχίες, απεργίες, βανδαλισμοί. Η οργή στην Ελλάδα δεν έχει πλέον όρια”.

“Αχαλίνωτη οργή”, είναι ο τίτλος στη γερμανική έκδοση των Financial Times. “Η οργή των Ελλήνων για το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής τους είναι μεγάλη. Υπεύθυνους για την άθλια κατάστασή τους δεν καθιστούν μόνο τους πολιτικούς της σημερινής κυβέρνησης. Εξοργισμένοι Αθηναίοι επιτέθηκαν χθες κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, με μπουνιές, πέτρες και ξύλα. ‘Κλέφτες! Ντροπή σας!, φώναζαν οι περίπου 200 αριστεροί διαδηλωτές μπροστά στο κτίριο της Βουλής”.

Ελληνικό déjà vu

Τη γερμανική στάση ενόψει της Συνόδου Κορυφής σχολιάζει η Die Welt: “Τις μέρες αυτές νομίζει κανείς ότι ζει ένα déjà vu. Όπως και σε προηγούμενες Συνόδους Κορυφής έτσι και σε αυτή, οι ηγέτες άλλων χωρών της ΕΕ πιέζουν την καγκελάριο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στις οικονομικά αδύναμες χώρες. Αλλά στο προοίμιο η Άγκελα Μέρκελ αρνείται, ως συνήθως. Πολλοί θα θυμούνται ποια τύχη είχαν ανάλογες τοποθετήσεις στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν, διεμήνυε η γερμανική κυβέρνηση όταν ήταν ήδη βέβαιο ότι το Βερολίνο θα πρέπει να συνεισφέρει. Σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την Ιρλανδία. Μετέωρη παρέμεινε και η υπόσχεση της Μέρκελ ότι η βοήθεια θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό κυρώσεων για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες. Δεν θα εξέπληττε κανέναν λοιπόν εάν και αυτή η σύνοδος κατέληγε σε παρόμοιες αποφάσεις. Με την τακτική σαλαμοποίησης που ακολουθεί όμως η καγκελάριος δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της Γερμανίας ούτε εκείνα της Ευρώπης. Ούτε οι αγορές, ούτε οι πολίτες πιστεύουν ότι τα 440 δις ευρώ επαρκούν για να σώσουν το ευρώ. Θέλουν να μάθουν πόσα θα πρέπει να πληρώσει ακόμη η Γερμανία και εάν αξίζει τελικά τον κόπο. Θα πρέπει επιτέλους να δοθούν απαντήσεις”.

Το σχόλιο της Rheinische Post: “Η ευημερία στην Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται συνεχώς με νέα δάνεια. Η νομισματική ένωση χρειάζεται τάχιστα σαφείς κανόνες, έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα και που θα προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή και των ιδιωτών στο ρίσκο των επενδύσεών τους. Εάν αυτή η διαπίστωση δεν γίνει κατευθυντήρια γραμμή για όλους, τότε η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η καγκελάριος καλείται να δώσει μια σκληρή μάχη”.

Deutsche Welle

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Κάντε ένα σχόλιο