Τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), όπως και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υπό αυστηρές, όμως, προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό των αμυντικών βιομηχανιών, εξέφρασε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Άγγελου Τζέκη, σχετικά με την ΕΛΒΟ.

Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διασφαλίζουν τα εργασιακά συμφέροντα των εργαζομένων, του επιστημονικού, εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού και αναγνώρισε ότι η ΕΛΒΟ συνέβαλε διαχρονικά καθοριστικά στην παραγωγή εθνικού πλούτου, στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με σημαντικές μέχρι σήμερα κατασκευές αμυντικών εξοπλισμών και την υλοποίηση αντίστοιχων αμυντικών προγραμμάτων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ιδιαίτερα ότι «αν οι αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα δεν εκσυγχρονιστούν, δεν ανασυγκροτηθούν, δεν λύσουν τα δομικά, λειτουργικά και διαρθρωτικά τους προβλήματα, δεν αποκτήσουν εξωστρέφεια, δεν βρουν ένα νέο αναπτυξιακό και επιχειρησιακό βηματισμό, δεν έχουν μέλλον, ακόμη και με απόλυτη υποστήριξη του κράτους».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, «στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε το νέο αναπτυξιακό μέλλον της εταιρείας, να ορίσουμε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνεργασίες και να αναδείξουμε την ανάγκη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με διεθνείς εταιρείες, οι οποίες έχουν και την τεχνογνωσία, αλλά και το διεθνές δίκτυο πώλησης, διανομής και εμπορίας αμυντικών, αλλά και πολιτικών προϊόντων τα οποία μπορεί η ΕΛΒΟ να παράξει».

Ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και η νέα διοίκηση της ΕΛΒΟ έχουν φέρει μείωση κατά 24% του λειτουργικού της κόστους, ενώ ακόμη το βασικό πρόβλημα της Βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει μια «τεράστια προσπάθεια προς την πλευρά του τραπεζικού τομέα, προς την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και προς την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, έτσι ώστε η υπογεγραμμένη εγγύηση του Υπουργού Οικονομικών για ένα ποσό 30 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ θα έχουν τη μορφή δανείου και τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ θα έχουν τη μορφή εγγυητικών επιστολών – να δοθεί στην ΕΛΒΟ, έτσι ώστε να υποστηρίξει επιχειρησιακά το σχέδιό της, το οποίο μάς έχει καταθέσει και έχει καταθέσει και στο Υπουργείο Οικονομικών».

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις προτάσεις των τριών Επιτελείων για την ανάδειξη των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών που θα μπορούσαν να αναλάβουν άμεσα και εντός των πρώτων μηνών του 2011 τόσο η ΕΛΒΟ όσο και άλλες αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε μια προσπάθεια για να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία, να γίνει βιώσιμη και συγχρόνως να προχωρήσει ο αναγκαίος εξορθολογισμός και η αναγκαία ανασυγκρότηση των αμυντικών βιομηχανιών.

Ο κ. Μπεγλίτης, επίσης, αναγνώρισε πως η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και τη μείωση των αμυντικών εξοπλισμών θα έχει αντικειμενικά επιπτώσεις στις αμυντικές βιομηχανίες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά η Κυβέρνησή μας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιμένουν το χρόνο της απαξίωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της αμυντικής παραγωγικής βάσης της χώρας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ερωτηθείς από τον κ. Τζέκη για τα πολιτικά οχήματα που μπορεί να παράξει η ΕΛΒΟ, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι πρέπει να γίνονται ανοικτοί διαγωνισμοί, για να τηρείται το Δίκαιο του Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάντε ένα σχόλιο