Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


«Επίσκεψη αστραπή» πραγματοποίησε χθες στο Αφγανιστάν ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην αμερικανική βάση στο Μπαγκράμ και ευχαρίστησε τους στρατιώτες για την προσφορά τους.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο στρατιωτικό πεδίο, εμφανίστηκε ωστόσο πεπεισμένος ότι η αποστολή της διεθνούς κοινότητας θα πετύχει και ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει καταφύγιο για τους εχθρούς των ΗΠΑ. Σημειώνεται πρόοδος, επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει: «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι σήμερα είναι λιγότερες οι περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και για το ότι είναι σήμερα περισσότεροι οι Αφγανοί που ατενίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

«Μπροστά μας έχουμε δύσκολες μέρες»

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρέπεμψε στην ομιλία που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο στην στρατιωτική ακαδημία West Point. Τότε είχε διατάξει την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και είχε παρουσιάσει τη νέα στρατηγική για την πολύπαθη χώρα. Σήμερα ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν φθάνει τις 90 χιλιάδες. Οι απώλειες είναι σήμερα μεγαλύτερες από ότι στο παρελθόν και αυτό οφείλεται στον επιθετικότερο τρόπο που αναπτύσσονται τα αμερικανικά στρατεύματα. Από την ημέρα που ξεκίνησε ι επιχείρηση Enduring Freedom έχουν χάσει τη ζωή τους 1.076 Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η πρόοδος σημειώνεται με αργούς ρυθμούς και μπροστά μας έχουμε δύσκολες μέρες. Η πρόοδος έχει το τίμημά της», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν έγινε η συνάντηση με Καρζάι

Ο στόχος ωστόσο της επιχείρησης παραμένει ο ίδιος και συνοψίζεται στην διάλυση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα και στην ανάπτυξη μια ισχυρής εταιρικής σχέσης με τον αφγανικό λαό. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ξανά να καταστεί αυτή η χώρα καταφύγιο για τρομοκράτες που πολεμούν κατά των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν μια συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική 15λεπτη επικοινωνία, από τη οποία ωστόσο δεν προέκυψε κάτι νεότερο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Deutsche Welle

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Κάντε ένα σχόλιο