ΥΕΘΑ:Η δήλωσή μου για το πώς σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η νέα δομή δυνάμεων και ιδίως η δήλωσή μου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετατράπηκε σε «επιβεβαίωση» της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ .

Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων που είναι εντεταγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματικά στελέχη, στο πλαίσιο ενός νομικού καθεστώτος που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον πρόσφατο νόμο 3883/2010. Κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή και με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η σχέση του νέου αυτού θεσμού του ΕΦ.ΟΠ με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος.

Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με την συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. Η κρίση αυτή – όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης– θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια.

Αυτά απάντησε ο ΥΕΘΑ στην Ερώτηση 7495/08-12-2010 της Βουλής των Ελλήνων του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη που ακολουθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, η κυβέρνηση κατ’ επιταγήν της «τρόικας», σχεδιάζει την απόλυση σημαντικού αριθμού ΕΠΟΠ μετά την ολοκλήρωση της επταετούς υποχρεωτικής παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα η απόλυσή τους, συνδυάζεται με την ψήφιση προ ολίγων εβδομάδων από τη Βουλή, του θεσμού των Ειδικών Έφεδρων Οπλιτών (ΕΦΟΠ) οι οποίοι φέρονται ότι θα καλύψουν προσωρινά τα κενά από τις απολύσεις.

Επειδή τα δημοσιεύματα αυτά δεν διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, η οποία δήλωσε μεν ότι δεν προβλέπονται απολύσεις μονίμου στρατιωτικού προσωπικού, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων ΕΠΟΠ, οι οποίοι ως γνωστόν την πρώτη επταετία της υπηρεσίας τους δεν θεωρούνται μόνιμοι.

Επειδή ο θεσμός των ΕΠΟΠ συμπλήρωσε (ήδη 9 χρόνια από την εισαγωγή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατεύματος και δημιουργίας ημιεπαγγελματικού στρατού και έχει κατά γενική ομολογία αποβεί πολύ χρήσιμος για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Ε.Δ.

Επειδή ο συνολικός αριθμός των μονιμοποιηθέντων ΕΠΟΠ υπερβαίνει τις 15000, οι περισσότεροι των οποίων αποτελούν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη με μεγάλη προσφορά στις μονάδες που υπηρετούν.

Επειδή η φήμη αυτή περί επικείμενων απολύσεων έχει δημιουργήσει αμησυχία και αγωνία σε χιλιάδες ΕΠΟΠ και στις οικογένειες τους και μάλιστα την παρούσα χρονική περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.      Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενων απολύσεων EΠΟΠ; Αν ναι, ποιος θα είναι ο αριθμός των απολύσεων? Από ποιες ειδικότητες; Θα απολυθούν και ΕΠΟΠ ΠΝ και ΠΑ;

2.      Οι απολύσεις ΕΠΟΠ εφόσον υλοποιηθούν θα επιφέρουν αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας; Αν ναι κατά πόσους μήνες; Αν όχι θα υπάρξει μείωση και σε τι ποσοστό. της οροφής του προσωπικού των Ε.Δ ; Η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει το εύρος των δραστηριοτήτων και των έργων των Ενόπλων Δυνάμεων;

3.      Συμφωνούν τα Γενικά Επιτελεία μένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο Ερωτών βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Κάντε ένα σχόλιο