Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913).
Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης και ο Υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ιωάννης Διαμαντίδης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωματων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εν ενεργεία και εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και πλήθος προσκεκλημένων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ κ. Α/ΓΕΝ ΣΕ ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, η παρουσία σας εδώ σήμερα, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Πολεμικό Ναυτικό και λαμπρύνει το σημερινό εορτασμό. Σήμερα τιμάται στο πανελλήνιο η μνήμη του Προστάτη των ναυτικών μας, Αγίου Νικολάου και συγχρόνως το Πολεμικό Ναυτικό τιμά με περισσή εθνική υπερηφάνεια την επέτειο των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912 -1913, Έλλης και Λήμνου.
Μέσα στο διαρκή αγώνα με τα στοιχεία της φύσης ο Έλληνας ναυτικός ένοιωσε από αρχαιοτάτων χρόνων, ανθρώπινα και πολύ φυσικά, από πολύ νωρίς την ανάγκη της προστασίας του θείου, που για μας εκφράστηκε στη θεία μορφή του Αγίου Νικολάου. Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα με Χριστιανική ευλάβεια και βαθιά πίστη, που διακρίνει τον Έλληνα ναύτη τον Προστάτη Άγιο, του οποίου η σεπτή μορφή μας συντροφεύει πάντοτε στις Γέφυρες των Πλοίων, σε ώρες γαλήνης και σε ώρες φουρτούνας, σε ώρες εύκολες αλλά και σε ώρες δύσκολες.
Η γεωφυσική θέση της χώρας μας, με ακτογραμμή συγκρίσιμη με αυτής της Αφρικανικής Ηπείρου και τα 10.000 περίπου νησιά, νησίδες και μικρονησίδες, υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας που οριοθέτησε την ιστορική διαδρομή του Έθνους μας μέσα στους αιώνες. Ζυμώθηκε η μοίρα του λαού μας με το υγρό στοιχείο και ανέδειξε τον Έλληνα ναυτικό, από τους πιο επιδέξιους στον κόσμο.
6η Δεκεμβρίου δεν είναι μία απλή εορταστική επέτειος του Ναυτικού στον Προστάτη Άγιο Νικόλαο. Είναι μία επέτειος που συμβολίζει την ταύτιση μίας κατεξοχήν ναυτικής χώρας με το Πολεμικό της Ναυτικό, που ποτέ δεν υπέστειλε τις Σημαίες του.
Τη μέρα αυτή ξυπνάνε σε κάθε Έλληνα μνήμες Εθνικής υπερηφάνειας που εκπορεύονται απο τη ναυτική εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων, ένα φωτεινό ορόσημο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όταν ο άνεμος της λευτεριάς έφερνε άρωμα λησμονημένο στα σκλαβωμένα εδάφη του Ελληνισμού, η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού υπήρξε κυριολεκτικά αποφασιστική. Κατά την τελετή αναχώρησης του Στόλου για το Αιγαίο, ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον Αρχηγό Στόλου Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τα πληρώματα τόνισε μεταξύ άλλων: «Δε σας ζητούμε απλώς να αποθάνετε διά την Πατρίδα. Σας ζητούμε κάτι περισσότερο. Να νικήσετε…»
Ο Κουντουριώτης επιβαίνων στο «Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ» αφήνοντας πίσω του τα βραδυκίνητα παλαιά Ελληνικά Θωρηκτά, «πλέει μεθ’ ορμής ακαθέκτου» εναντίον του συνόλου του Οθωμανικού Στόλου, που αιφνιδιάζεται και υποχωρεί άτακτα προς τα στενά, υπό την κάλυψη και των επάκτιων πυροβολείων. «Ουδέν έθνος δύναται να θαλασσοκρατεί εφ’ όσον δεν θεωρεί τα πολεμικά πλοία προορισμένα να κινδυνεύουν» έλεγε αργότερα ο Κουντουριώτης όταν του γινόταν λόγος για το παράτολμο της ενέργειάς του.
Το Πολεμικό Ναυτικό είχε κυριαρχήσει οριστικά χάρη στα ηγετικά προσόντα και την ορμητικότητα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, σε συνδυασμό με την ανδρεία και τον ενθουσιασμό των πληρωμάτων του (των παιδιών του όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε), όπως ακριβώς έγινε και στη Σαλαμίνα πριν χιλιάδες χρόνια. Οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες «ανδρεία μεν και προθυμία κοιν? των ναυμαχησάντων, γνώμη δε και δεινότητα του Θεμιστοκλέους».
Το Πολεμικό Ναυτικό λοιπόν είναι προφανές ότι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους έδωσε δυναμικά το παρόν και έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του. Κατεδείχθη και πάλι η τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος για την ασφάλεια, την επιβίωση και την επικράτηση της φυλής μας.
Βασική συνιστώσα της θαλάσσιας ισχύος της χώρας μας, εκτός από τα πολεμικά πλοία, αποτελεί φυσικά και το πανταχού παρόν εμπορικό ναυτικό, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Σε καιρό ειρήνης, τα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού μεταφέρουν υπερήφανα την Ελληνική Σημαία σε όλους τους ωκεανούς και σε όλα τα σημεία της Υδρογείου, ως μόνιμοι πρεσβευτές της χώρας, ως συνδετικοί κρίκοι με τους απόδημους Έλληνες. Τα εμπορικά καράβια μεταφέρουν το όραμα της φυλής μας σε όλο τον κόσμο το ίδιο διαχρονικά μέσα στους αιώνες.
Η σημερινή όμως εορτή είναι και σπονδή στη μνήμη των ναυμάχων ηρώων, των δημιουργών της ελεύθερης Ελλάδας. Με ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αναπολούμε τα κατορθώματά τους και παραδειγματιζόμαστε.
Σεβαστοί βετεράνοι, παλαιότεροι συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού,
Θα ήθελα να τονίσω από αυτή τη θέση την τιμή που μας προσφέρει η παρουσία σας. Σεις, υπήρξατε οι συνεχιστές της ναυτικής εποποιίας του έθνους. Τιμή και δόξα σας ανήκει, καθώς και σεβασμός και αγάπη από εμάς τους νεώτερους.
Εμείς οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη μεγάλη και ένδοξη παράδοση που μας κληροδότησαν οι ναυμάχοι πρόγονοί μας. Επικοινωνούμε με τους Σαλαμινομάχους, ακούμε το «’Ίτε Παiδες Ελλήνων», βλέπουμε τις ιερές σκιές του Κανάρη, του Μιαούλη και των άλλων ναυμάχων του ’21, τους νικητές των ναυμαχιών του 1912-13, τους θαλασσινούς του 1940 και φωνάζουμε όπως αυτοί: «Είμαστε εδώ. Συνεχίζουμε, ώστε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας»
Η πατρίδα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα διέρχεται μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και καλείται να αντιμετωπίσει ορατούς και αόρατους κινδύνους, η επιτυχής αντιμετώπιση των οποίων επιβάλλει Εθνική ομοψυχία, υψηλό ηθικό, εγρήγορση, μόχθο, προετοιμασία, οργάνωση και ετοιμότητα.
Στην προσπάθειά μας για θωράκιση του Στόλου μας για την επίτευξη της αποστολής μας έχουμε μεγάλο συμπαραστάτη τον Ελληνικό λαό, ο οποίος ανέκαθεν προσβλέπει με ελπίδα και εμπιστοσύνη στο Ναυτικό, για την ισχυροποίηση του οποίου από το υστέρημά του υποβάλλεται σε βαριές οικονομικές θυσίες.

Άνδρες και Γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού,
Περήφανοι για το δοξασμένο ιστορικό παρελθόν, με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον, σας καλώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποκλειστικό οδηγό την υψηλή αποστολή μας αντλώντας δυνάμεις και εμπνεόμενοι από τη λαμπρή μας ναυτική παράδοση και τις Θυσίες των προγόνων μας, διατηρώντας σεβασμό για το Δημοκρατικό μας πολίτευμα, ένα σεβασμό που αποτελεί παράδοση για το προσωπικό του Π.Ν.
Σεβόμενοι την ευαισθησία και τις θυσίες του λαού μας, οφείλουμε την άριστη αξιοποίηση των μέσων που μας παρέχονται, έχοντας πάντα κατά νου ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο επαγγελματισμός και το υψηλό ηθικό των πληρωμάτων μας.

Κύριε Υπουργέ,
Από τη Θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Θέση υπέρτατης τιμής και ευθύνης και με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας μιας διαβεβαίωσης, είμαι σε θέση να σας εγγυηθώ ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Έθνους και στις επιταγές της Ιστορίας διαφυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, αποθαρρύνοντας κάθε απόπειρα επιβουλής.

Κλείνοντας τη σημερινή πανηγυρική ομιλία, Εύχομαι σε όλους μας ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει σε όλους υγεία, οικογενειακή ευτυχία, δύναμη και στους θαλασσοπόρους να φέρνει ούριους ανέμους και πάντα να στέκει φύλακας και προστάτης στην πλώρη τους.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ!!

Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ
Αρχηγός ΓΕΝ



Κάντε ένα σχόλιο