ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή τώρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, ο κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης. Κύριε Υπουργέ καλή σας μέρα. Κάνοντας μια εισαγωγή στη συζήτησή μας αξίζει ν’ αναφέρουμε, ότι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, παραδώσατε στο Μακαριότατο μια αποθήκη συνολικού εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με την επωνυμία «Αποστολή». Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι’ αυτή την εκδήλωση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας στενότερης, πολύ πιο ολοκληρωμένης και συνολικής συνεργασίας που έχουμε ήδη ξεκινήσει, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο. Είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας ανάμεσα στους δυο θεσμούς, για να μπορέσουμε να λύσουμε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Κάνουμε από κοινού προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων της φτώχιας, της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, που έχουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Με άλλα λόγια, μέσα από τη συνεργασία μας ενδυναμώνουμε την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Διαμορφώνουμε, από κοινού, τις αναγκαίες υποδομές για να στηρίξουμε, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της συνοχής και αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, πώς θα γίνει πράξη αυτή η συνεργασία;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η συνεργασία αυτή ασφαλώς έχει ένα κομμάτι, που συνδέεται με την παραχώρηση κατά χρήση αναγκαίων υποδομών για την Αρχιεπισκοπή, από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και εδώ στην Αττική αλλά και όπου χρειαστεί σε όλη την Ελλάδα. Έτσι η Αρχιεπισκοπή και η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να τους αξιοποιήσει, ως χώρους αποθήκευσης φαρμάκων και τροφίμων για τις ανάγκες στη χώρα μας, αλλά και για να ασκεί το ανθρωπιστικό έργο και εκτός συνόρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε βέβαια ότι είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα στις ημέρες μας ότι εκκλησία και στρατός συναντώνται σε έργα ειρήνης για το καλό της κοινωνίας, σε έργα αλληλεγγύης, δυστυχώς στο μακρινό παρελθόν δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, κρατάμε λοιπόν αυτή την πολύ αισιόδοξη είδηση που έχουμε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν ισχυρό κοινωνικό ρόλο, να υπερασπιστούν και να αναδείξουν. Και η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εκτός της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, να αφουγκράζονται τα προβλήματα των πολιτών, να προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουν, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να επιλύουν προβλήματα.

Άρα ο κοινωνικός ρόλος, που πάντα δεν ήταν αυτονόητος και δεδομένος, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά κι εμείς, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποδίδουμε εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον κοινωνικό και ανθρωπιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολύ περισσότερο όταν ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες, ακόμα και από το υστέρημά τους, συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας και στο να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, με ισχυρή αποτελεσματική και αποτρεπτική λειτουργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σ’ αυτή την πρώτη κίνηση συνεργασίας, αν θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε έτσι, να μας πείτε λίγο πώς έγινε. Σας ζήτησε ο Μακαριότατος να δοθεί αυτή η αποθήκη για τις ανάγκες της αποστολής, ήταν δική σας ιδέα, πώς έγινε ακριβώς αυτή η συνεργασία; Πώς ξεκίνησε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την πλευρά του Μακαριοτάτου, του κ. Ιερώνυμου και βεβαίως εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε πολλές συναντήσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό με το Μακαριότατο, ανταποκριθήκαμε θετικά. Γιατί συνειδητοποιούμε κι εμείς τον αυξημένο κοινωνικό και πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής και θ’ ανταποκριθούμε θετικά και στο προσεχές μέλλον, σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών και αιτημάτων από την πλευρά του Μακαριοτάτου.

Άρα λοιπόν είναι μια πρωτοβουλία, από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, στην οποία ανταποκρινόμαστε και βεβαίως συζητούμε και σχεδιάζουμε κοινές πρωτοβουλίες την προσεχή περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στην εκδήλωση αυτή αναφερθήκατε στην ανάγκη ν’ αναπτυχθούν ευρύτερα δίκτυα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης σε μια εποχή που βλέπουμε ότι τα δικαιώματα, είτε αυτά είναι εργασιακά είτε μισθολογικά είτε ακόμα-ακόμα και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να εργάζεται, τίθενται εν αμφιβόλω.

Θέλετε να μας πείτε ποια είναι αυτά τα δίκτυα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στα οποία αναφερθήκατε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξεκινώ έχοντας ως κοινωνική και πολιτική αφετηρία, την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, λόγω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και βεβαίως ξεκινώ από τη διαπίστωση, – μια βιωματική και εμπειρική διαπίστωση –  γιατί είμαι πολιτικός, είμαι βουλευτής της επαρχίας, στο νομό Κορινθίας και βλέπω τους συμπολίτες μου να έχουν προβλήματα, να είναι άνεργοι, ν’ αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχιας, να μη μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Άρα, είναι μια πραγματικότητα απέναντι στην οποία δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Έχουμε κοινωνική πρωτίστως ευθύνη, αλλά και πολιτική ως στελέχη κομμάτων, κι εγώ ως στέλεχος της κυβέρνησης, ν’ αντιλαμβάνομαι την περιρρέουσα κατάσταση και να προσπαθώ στο μέτρο του δυνατού και με όποια εργαλεία διαθέτω ή διαθέτουμε, ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Σ’ αυτό τον προβληματισμό, σ’ αυτή τη διαπιστωμένη, θα έλεγα, ευαισθησία, έρχεται να συναντηθεί ο προβληματισμός, η ευαισθησία και οι πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής και πιστεύω ότι από κοινού ορίζουμε έναν ευρύτερο ορίζοντα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, με στόχο να συμβάλλουμε στη δημιουργία των δικτύων κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, με την έννοια και της προσφοράς φαγητού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με την Αρχιεπισκοπή σ’ αυτό το θέμα, διαθέτοντας από τις Ένοπλες Δυνάμεις προϊόντα για τα συσσίτια, αλλά και παρέχοντας υποδομές, όπου θα φιλοξενούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Συμπολίτες μας, μετανάστες, άνθρωποι που η ζωή, οι καταστάσεις και οι συνθήκες τους έχουν βγάλει στο περιθώριο. Εδώ θα πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά ο λόγος μας και μέσα από συγκεκριμένες πράξεις, να προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα.

Αυτός είναι ο δικός μας προβληματισμός, ο δικός μας στόχος, η δική μας πολιτική βούληση και ευτυχώς, σ’ αυτή τη συγκυρία συναντιέται με την ευαισθησία, με τον προβληματισμό, με την ισχυρή βούληση του Αρχιεπισκόπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία αυτή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

ΠΗΓΗ Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο ΡΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος – κ. Κ. Παππά

Κάντε ένα σχόλιο