Ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομικά προϊόντα καταφέρνουν να κάνουν εξαγωγές και τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται ακόμη και από ξένες κρατικές υπηρεσίες και φορείς (π.χ. Αστυνομία, στρατός κλπ). Εντούτοις, Ελληνικοί φορείς και υπηρεσίες δεν τα χρησιμοποιούν.

Ένα παράδειγμα είναι Π.χ η «DPM SYSTEMS TECHNOLOGIES» η οποία έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό μείωσης της ανάκρουσης όπλων τoν oπoίo αγόρασε ο Γαλλικός στρατός (300 κομμάτια) και χρησιμοποιείται ήδη στις μονάδες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, η Γαλλική Αστυνομία, η οποία αγόρασε 500 τέτοιους μηχανισμούς κλπ.

Αυτά δηλώνει ο Βουλευτής Κωστής Αϊβαλιώτης στη Βουλή και ρωτάει τον ΥΕΘΑ:

1.Θα μπορούσαν να προμηθευτούν και Ελληνικοί φορείς όπως ο Στρατός, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα κλπ. προϊόντα όπως το παραπάνω (αλλά και άλλα παρόμοια) που είναι καινοτομικά και υψηλής τεχνολογίας και κατασκευάζονται στην Ελλάδα;

2.Με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει αυτό ώστε να ενισχυθούν αυτές οι Ελληνικές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους εντός και εκτός Ελλάδος;

Το ΥΠΕΘΑ απαντάει για τη στήριξη και ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας έρευνας και τεχνολογίας -από 30ετίας και πλέον- διαθέτει στη λειτουργική του δομή αρμόδια Διεύθυνση (ΔΑΕΤΕ) προς την οποία μπορούν να απευθύνονται οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική τεχνολογία.

Με το ΠΔ 3/2008 συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΘΑ Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, η εγγραφή στο οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εγχώριων κατασκευαστών αμυντικών προϊόντων στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του. Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ περιέχεται σχετική καταχώρηση.

Οι διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής στις προμήθειες των Ε.Δ. καθορίζονται στη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο