Στην Ξάνθη, όπου βρίσκεται η έδρα του Δ’ Σώματος Στρατού, λειτουργεί το 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο το οποίο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες εκτός από τον Στρατό και στα σώματα ασφαλείας, στην αστυνομική σχολή, στην πυροσβεστική κ.λ.π.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα σε πολλές κοινωνικές τάξεις του νομού, σε απομακρυσμένες περιοχές και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας του νομού, στις περιπτώσεις που το Γενικό Νοσοκομείο δεν επαρκεί για να καλύψει την πληθώρα των αναγκών.

Δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, εμφανίζουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να κλείσει το στρατιωτικό νοσοκομείο Ξάνθης με μεταφορά του προσωπικού στα Γενικά νοσοκομεία άλλων νομών.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη δημιουργήσει έντονη ανησυχία όχι μόνο στο προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά γενικότερα στον πληθυσμό της περιοχής που θεωρούν ότι τέτοιου είδους ενέργειες οδηγούν στην γενικότερη οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση του νομού Ξάνθης από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αυτά δηλώνει ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Κοντός στην Ερώτηση 6411/18-11-2010 της Βουλής των Ελλήνων ερωτώντας τον ΥΕΘΑ:

1. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης και γιατί;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι που συνηγορούν στην απόφαση αυτή;
3. Πως προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά, κοινωνικά και πληθυσμιακά ευαίσθητες περιοχές όπως ο νομός Ξάνθης;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει
Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχω ανακοινώσει για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και γενικότερα για τις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και των ρυθμίσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα μετασχηματιστούν σε Κέντρα Υγείας και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας, το δε ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη προκειμένου και το στρατιωτικό προσωπικό να εξυπηρετείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιοποιείται και αυτό επιστημονικά με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, χάριν των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να παρακωλύεται η στρατιωτική υπηρεσία.

Το μέτρο θα δοκιμαστεί πιλοτικά για ένα περίπου μήνα πιλοτικά στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Κάντε ένα σχόλιο