Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι γερμανικές αρχές μετά τις πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Ναι μεν οι περισσότεροι Γερμανοί δεν ανησυχούν, οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως ασφαλίζονται.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 86 % των ερωτηθέντων “δεν ανησυχεί καθόλου” ή ” ανησυχεί ελάχιστα” μετά τις προειδοποιήσεις των αρχών. Μια διαφορετική εικόνα δίνουν τα στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρίας Extremus που εδρεύει στην Κολωνία. Η ζήτηση για ασφαλιστικά πακέτα που καλύπτουν ζημίες από τρομοκρατικές επιθέσεις έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατακόρυφα. Η εταιρία δεν ασφαλίζει όμως ιδιώτες, λόγω του υψηλού κόστους, αλλά συνήθως μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Extremus μετρά 1300 πελάτες και 7 χιλιάδες ασφαλισμένα ακίνητα. Ανάμεσά τους δυο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, μεσιτικά γραφεία, τράπεζες, ασφαλιστικές, βιομηχανικές επιχειρήσεις και σχεδόν όλα τα γερμανικά αεροδρόμια. Η ασφαλιστική καλύπτει ένα ποσό από 25 εκατομμύρια ευρώ και άνω, εξηγεί ο Ντιρκ Χαρμπρούκερ, μέλος του ΔΣ της Extremus: “Για ένα μικρό για εμάς ρίσκο ύψους 25 εκατομμυρίων, πληρώνετε ετησίως ασφάλιστρα ύψους 3.000 ευρώ. Αυτό το ποσό φυσικά μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την τοποθεσία των ασφαλισμένων ακινήτων. Μπορεί να φτάσουν και μερικά εκατομμύρια. Τα υψηλότερα ασφάλιστρα που έχουμε αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ”.

Η εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στάθηκαν αφορμή για να διαπιστωθούν σημαντικά κενά στα συμβόλαια που παρείχαν μέχρι τότε οι ασφαλιστικές. Μέχρι το 2001 η βιομηχανία αλλά και οι αεροπορικές εταιρίες ήταν αυτομάτως ασφαλισμένες και για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι περισσότερες ασφαλιστικές το είχαν συμπεριλάβει στα συμβόλαιά τους χωρίς όμως να αναλογιστούν και να υπολογίσουν ποτέ το πραγματικό κόστος. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κόστισαν συνολικά 35 δις δολάρια. Αμέσως μετά η σχετική ρήτρα αφαιρέθηκε από τα συμβόλαια. Στη Γερμανία η Extremus ήρθε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, εξηγεί ο κ. Χαρμπρούκερ:
“Η Μεγ. Βρετανία και η Ισπανία ήταν πρωτοπόρες σε αυτό το πεδίο. Όταν αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 ο αριθμός των επιθέσεων του IRA στη Βρετανία, οι ασφαλιστικές είχαν πει ότι ‘δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε αυτά τα έξοδα, πρέπει να τα αποκλείσουμε’. Είπαν ότι πρέπει να βρεθεί άλλη λύση και πως ο πελάτης θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να συμμετάσχει και το κράτος. Γιατί συνήθως μια επίθεση δεν γίνεται εναντίον μιας συγκεκριμένης επιχείρησης ή ενός ατόμου, αλλά εναντίον μια χώρας, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένοι κύκλοι δεν συμφωνούν με την πολιτική της χώρας”.

Κρατικές εγγυήσεις

Και στη Γερμανία υπάρχουν σχετικές κρατικές εγγυήσεις, εξηγεί ο ειδικός: “Είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε καταρχήν δυο δις. Μετά προστίθεται η κρατική εγγύηση ύψους 8 δις. Για την εγγύηση αυτή καταβάλλουμε και εμείς, ως ασφαλιστική, ένα ποσό”.

Η Extremus δεν καλύπτει ωστόσο τις συνέπειες ενός πολέμου ή μιας επίθεσης με χημικές και βιολογικές ουσίες: “Γιατί δεν ξέρουμε μέχρι που θα έφτανε μια τέτοια μόλυνση”.

Τα έσοδα της ασφαλιστικής Extremus εκτινάχθηκαν φέτος στα 52 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ:

Deutsche Welle

Monika Lohmüller / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο