Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παραβρέθηκε χθες το πρωί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, μετέβη στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης για την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Κατά την έξοδό του από την ΕΣΗΕΜΘ ο κ. Βενιζέλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Ευ. Βενιζέλος: Κάθε πολίτης της χώρας μας και βέβαια το πολιτικό σύστημα – Κυβέρνηση και αντιπολίτευση – χρειαζόμαστε φωτισμό γιατί χρειαζόμαστε ξανά ελπίδα, προσδοκία και αισιοδοξία. Αυτά δεν είναι απλές ψυχικές καταστάσεις. Αυτά επηρεάζουν συμπεριφορές άρα δημιουργούν ένα οικονομικά και αναπτυξιακό αποτέλεσμα από το οποίο έχουμε τεράστια ανάγκη την περίοδο αυτή για να κάνουμε την υπέρβαση, προκειμένου να ξαναβρούμε τον δρόμο που αξίζει στη χώρα και τους ανθρώπους της.

Δημοσιογράφος: Να σχολιάσουμε ένα θέμα της επικαιρότητας; Για το μεταναστευτικό τι λέτε; Για το φράγμα στον Έβρο…

Ευ. Βενιζέλος: Όλα τα μέτρα που αφορούν την αστυνομική φύλαξη των συνόρων – διαχωρίζω την αστυνομική από την στρατιωτική φύλαξη των συνόρων – είναι μέτρα τα οποία λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενωσιακής έννομης τάξης, σε συνεννόηση επίσης με συνορεύουσες χώρες και ως εκ τούτου πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν ευρύτατη διεθνή αποδοχή. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την ευρωπαϊκή αντίληψη και μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Άρα η χώρα μας, η οποία είναι η βασική πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργεί εκ μέρους της Ένωσης και οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι χειριζόμαστε και στο όνομά τους ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Κάνατε λόγο για ψυχολογικά αποθέματα που χρειαζόμαστε προκειμένου να οδηγηθούμε στην υπέρβαση. Ωστόσο, μικρολαθάκια, ασυμφωνίες ή μπρος – πίσω σε θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως αυτό για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, πιστεύετε ότι βοηθούν;

Ευ. Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται μία πρωτοφανή κατάσταση κρίσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοούμαστε καθημερινά με την αγορά. Ένας άξονας των επιλογών μας είναι ο σεβασμός της κοινής λογικής και της εμπειρίας που προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα της οικονομίας και της αγοράς. Άρα μέσα από αυτόν τον συνεχή διάλογο, μέσα από τη διαρκή συνεννόηση, θα βρίσκουμε τα μέτρα τα οποία είναι απλά, πρακτικά, εφαρμόσιμα και παράγουν το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Κάντε ένα σχόλιο