Η Ερευνήτρια του Κέντρου Ελέγχου Όπλων Δρ. Ιωάννα Λεκέα αναλύει τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις υπό το πρίσμα της θεωρίας του Δίκαιου Πολέμου: Η συζήτηση γύρω από τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις γνωρίζει στις μέρες μας μεγάλη άνθιση. Τα κύρια ερωτήματα αφορούν το πότε μία επέμβαση είναι νομικώς και ηθικώς δικαιολογημένη, καθώς και ποια στρατιωτικά μέσα (και σε τι βαθμό) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της ανθρωπιστικής επέμβασης.

Στην εργασία αυτή επιχειρείται διαπραγμάτευση της έννοιας της ανθρωπιστικής επέμβασης βάσει των κριτηρίων, τα οποία θέτει η θεωρία του Δικαίου Πολέμου˙ η ανάλυση αφορά το δικαίωμα να προχωρήσει ένα κράτος ή μία ομάδα κρατών σε επέμβαση στο έδαφος ενός άλλου κράτους για ανθρωπιστικούς λόγους (jus ad interventionem ).

Θα γίνει προσπάθεια να δειχθεί εάν οι αρχές της θεωρίας του Δικαίου Πολέμου βρίσκουν εφαρμογή στις ανθρωπιστικές επεμβάσεις και κατά πόσο πρέπει αυτές να τροποποιηθούν για να καλύψουν τις ιδιαίτερες συνθήκες των ανθρωπιστικών επεμβάσεων. Διαβάστε όλο το άρθρο στα Δημοσιεύματα της Κέντρου Ελέγχου Όπλων

Κάντε ένα σχόλιο