Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Α/ΓΕΣ στην Τουρκία, το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία και στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν στον Τούρκο ΑΚΑΜ στοιχεία κίνησης λαθρομεταναστών στην περιοχή του Έβρου από συγκεκριμένα σημεία εισόδου που καταδείχτηκαν σε χάρτες της ιστοσελίδας Google.

Η ανταλλαγή πληροφοριών έγινε μεταξύ στρατιωτικών αρχών στο πλαίσιο της μεθοριακής συμφωνίας και με στόχο να ανταποκριθεί η γειτονική μας χώρα στις διεθνείς υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα στις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Αυτά απάντησε το ΥΕΘΑ στην Ερώτηση 7976/17-12-2010 της Βουλής των Ελλήνων που ακολουθεί:

Κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της 16/11/2010, σας ερώτησα εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στην αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών στον ‘Έβρο. Μου απαντήσατε ότι: « Στον ποταμό Έβρο η FRONTEX μετέχει στην αστυνομική φύλαξη των συνόρων. Συνεργάζεται ο Στρατός με την Αστυνομία και είναι υπογεγραμμένο σχετικό πρωτόκολλο, γιατί πρέπει να υπάρχει μία συνάφεια σε σχέση με τους κανόνες εμπλοκής, προσφέρουμε όλη την αναγκαία υποδομή στην Αστυνομία και την FRONTEX, όμως είναι άλλο η στρατιωτική φύλαξη και άλλο η αστυνομική φύλαξη των συνόρων».

Ένα μήνα αργότερα, ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ περιείχε λεπτομέρειες για κάθε φύσεως ντοκουμέντα σχετικά με την είσοδο λαθρομεταναστών στον Έβρο, που αξιωματούχος του ΓΕΣ είχε παραδώσει στον εδώ Τούρκο ΑΚΑΜ, ενώ σε παράλληλη ενέργεια είχαν προβεί οι Έλληνες Στρατιωτικοί Διοικητές των φυλακίων Κήπων, Πυθίου και Καστανιών στους Τούρκους ομολόγους τους. Τα ανωτέρω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγιναν κατ εντολή του ΓΕΣ, ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στην Άγκυρα και την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του. Η εξέλιξη αυτή συνιστά διαφοροποίηση έναντι της προφορικής απάντησής σας στην Βουλή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το περιεχόμενο του ανωτέρω δημοσιεύματος;

2. Σε καταφατική περίπτωση, γιατί δεν επέδωσαν τα σχετικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο ομάδων λαθρομεταναστών εν δράσει, χάρτες google με σημειωμένα τα περάσματα στον ‘Έβρο κλπ) οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στις αντίστοιχες τουρκικές, είτε στον Έβρο, είτε στους αστυνομικούς συνδέσμους στις αντίστοιχες Πρεσβείες, αλλά το έκαναν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων;

3. Η ΕΛ.ΑΣ άραγε δεν είχε διαβιβάσει στο παρελθόν τα ανωτέρω στοιχεία στου Τούρκους, ώστε να χρειασθεί να το πράξει το ΓΕΣ;

4. Η προαναφερθείσα ενέργεια έγινε κατόπιν υπόδειξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή με πρωτοβουλία του ΥΕΘΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Κοραντής

Κάντε ένα σχόλιο