Όπως αναγράφεται στις αμυντικού περιεχομένου σελίδες του τύπου, το ΝΑΤΟ ενέγραψε νέες υποθήκες συνολικής αμφισβητήσεως των ελληνικών Κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά και υποστηρίξεως των τουρκικών απαιτήσεων, για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων και αυτό γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, με την άσκηση αεραμύνης, άνευ στρατευμάτων, «Nobe Aspect», που έλαβε χώρα προ ημερών στο Αιγαίο.

Η άσκηση αυτή, διεξάγεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία ωστόσο αποτυπώνει απολύτως την εικόνα ενός «γκριζαρίσματος», των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟϊκό αεροπορι­κό στρατηγείο της Σμύρνης, που διαθέτει Αμερικανό διοικητή και Τούρκο υποδιοικητή, δεν συμπεριέλαβε στον εικονικό χώρο διεξαγωγής της ασκήσεως την Λήμνο (ελληνικές δυνάμεις, αεροδρόμιο και ραντάρ) αλ­λά και όλα τα ελληνικά νησιά, ανατολικώς του 25ου Μεσημβρινού. Ανέθεσε μάλιστα στο ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αε­ροπορικών Επιχειρήσεων του Εσκί Σεχίρ, αποστολές αεραμύνης, που αφορούν όμως περιοχές του Αιγαίου, ελληνικής αρμοδιότητας (ελληνικό FIR),.πολύ ζωτικής σημασίας για την άμυνα των νησιών, αλλά συγχρόνως και του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδος, αφαιρώντας τις περιοχές αυτές, από την αρμοδιότητα του αντιστοίχου ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λαρίσης. Ενώ ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά, απεσύρθη από την άσκηση, από την άλλη, οι Έλληνες αξιωματικοί συμμετείχαν κανονικά στα της ασκήσεως, εντός των Νατοϊκών οργάνων, με Βάση τα ίδια δημοσιεύματα.

Είναι χαρακτηριστικό των αμερικανικών διαθέσεων, πώς στις διατυπωμένες γραπτώς ελληνικές αιτιά­σεις, απαντώντας ο Αμερικανός πτέραρχος, επικαλέστηκε τις καθαρώς τουρκικής εμπνεύσεως και συλλήψε­ως θέσεις, περί αρνήσεως συμμετοχής της Λήμνου και άλλων ελληνικών νήσων στους σχεδιασμούς ασκήσε­ων, αναμασώντας τα περί δήθεν αποστρατιωτικοποιημένων νήσων, ή ότι αποτελούν από την τουρκική πλευ­ρά, αντικείμενα αμφισβητήσεως!

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ:

1. Πώς σκοπεύει το υπουργείο, να αντιμετωπίσει την (συνεχιζόμενη για τρίτη χρονιά), αμερικανική κακοπι­στία (αντίγραφο των παγίων τουρκικών ισχυρισμών), σε Βάρος των ελληνικών μας κυριαρχικών συμφερόντων στο Αιγαίο; Πώς απεσύρθη η χώρα μας, όταν συμμετείχαν κανονικά οι Έλληνες αξιωματικοί στην διεξαγωγή της ασκήσεως, εντός των Νατοϊκών οργάνων;

2.Θά ήταν ποτέ «πειστική» και αποδεκτή από πλευράς μας, η επίκληση της όποιας ‘Άegean Policy Guidonce” , του 2006, από τους Νατοϊκούς, αφού πρόκειται για ένα θλιβερό «καρμπόν» των τουρκικών θέσεων; Ποιοί άλλοι χειρισμοί, θα μπορούσαν να ήταν πρόσφοροι και ενδεδειγμένοι, για τις πάγιες ελληνικές απόψεις;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει ότι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαρκή προβλήματα, ιδίως τα τελευταία 30 χρόνια που η Ελλάδα επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει -και εν μέρει εξακολουθούμε να ζούμε τον απόηχό τους- πρωτοβουλίες παλαιότερων επιχειρησιακών διοικητών του ΝΑΤΟ, που δεν έμειναν μέσα στο περίγραμμα της καταστατικής αρμοδιότητάς τους, αλλά εξέδωσαν κείμενα με έντονα πολιτικό χαρακτήρα και δημιούργησαν τριβές, οι οποίες αποτυπώνονται στον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άσκηση «Noble Aspect». Το ΓΕΑ σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με εκπρόσωπό του σε όλες τις συσκέψεις της άσκησης, με σκοπό τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και του καταστατικού πλαισίου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η χώρα μας αναγκάστηκε και πάλι να μη μετάσχει στην άσκηση, γιατί υπήρξε διαφωνία σε σχέση με το σχεδιασμό της.

Δεν νοείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ο σχεδιασμός των ασκήσεων να παράγει προβλήματα και εντάσεις μεταξύ των συμμάχων και να φορτίζει μια περιοχή, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι άλλες περιοχές ευθύνης του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα αυτά και λαμβάνει όλα τα αναγκαία πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα.

Υπό το φως της εμπειρίας μας ως κράτος-μέλος της Συμμαχίας από το 1952, μετέχουμε στις συζητήσεις για την εξειδίκευση της Νέας Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής θα τεθούν πάλι επί τάπητος τα θέματα αυτά. Επιλογή μας –που εναρμονίζεται πλήρως με το πνεύμα του κεκτημένου της Λισαβόνας- είναι η Νέα Δομή Διοίκησης να μην δημιουργεί πρόσθετα τεχνητά ή τεχνικά προβλήματα ή πρόσθετες εντάσεις σε κάποια περιοχή. Εν προκειμένω μας ενδιαφέρει στην δική μας περιοχή, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και οι ίδιες πρακτικές και αρχές που ισχύουν σε όλες τις περιοχές του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο