Ελισσάβετ ΒόζεμπεργκΤο Συντονιστικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών – Υπαξιωματικών Στρατού, του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών ΠΝ, του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ και του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΥΔ εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι οι εν λόγω στρατιωτικές σχολές αδικούνται, καθώς δεν έχει θεσπιστεί η τυπική ισοτιμία τους με τα ΤΕΙ, παρά τα γεγονός ότι το επίπεδο του μαθησιακού τους δυναμικού είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το ανωτέρω Συντονιστικό Συμβούλιο ζητεί στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση τη θέσπιση της τυπικής ισοτιμίας των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων τριετούς φοίτησης με τα ΤΕΙ και την καθιέρωση της δυνατότητας μεταπτυχιακών σπουδών υπέρ των αποφοίτων τους.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ η ερωτώσα βουλευτής Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Σε απάντησή της ο ΥΕΘΑ δηλώνει

Σύμφωνα με το Ν. 2916/2001, η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς. Ο ένας τομέας είναι ο πανεπιστημιακός, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο άλλος τομέας είναι ο τεχνολογικός, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο άρθρο 19 παρ.5 του Ν. 2913/2001 καθορίζεται ότι τα ΑΣΣΥ διετούς φοίτησης ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή σε βαθμίδα διαφορετική από αυτήν που ανήκουν τα ΤΕΙ.

Στην ισχύουσα συνεπώς νομοθεσία δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη περί ισοτιμίας των ΑΣΣΥ με τα ΤΕΙ, ούτε παρέχεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στους απόφοιτους ΑΣΣΥ.

Ωστόσο, αποτελεί βασική επιδίωξη του ΥΠΕΘΑ η συνεχής αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, ώστε οι απόφοιτοι να ανταποκρίνονται πλήρως στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και υπηρεσιακές ανάγκες, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και τεχνικές εκπαίδευσης.

Επομένως, μένει ανοιχτή η επανεξέταση του θέματος στο μέλλον, ώστε τα στελέχη των Ε.Δ. που προέρχονται από ΑΣΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πλήρως τις τεχνολογικές εξελίξεις και να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες της Στρατιωτικής Υπηρεσίας.

Κάντε ένα σχόλιο