Ευάγγελος Βενιζέλος: Κύριε πρώην Πρόεδρε της Δημοκρατίας,κύριοι πρώην Πρωθυπουργοί,κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριε πρώην Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, κυρίες και κύριοι,

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σήμερα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μόνιμη θέση του, αυτή που ατενίζει τον Θερμαϊκό Κόλπο, την ιστορική μήτρα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Η Κυβέρνηση τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που συνιστά ένα ολόκληρο σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διετέλεσε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί δέκα ολόκληρα χρόνια το θεσμικό σύμβολο της εθνικής μας ενότητας.

Αν κάτι διέκρινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήταν η οξεία αίσθηση της Ιστορίας. Αγωνιούσε πάντα για την τελική κρίση της Ιστορίας. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλους εμάς που έχουμε κληθεί από τον ελληνικό λαό να τον υπηρετήσουμε να έχουμε πάντα την ίδια αγωνία για την τελική κρίση όχι μόνο των πολιτών, αλλά του Έθνους και της Ιστορίας.

Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για τις δεκαετίες που διέσχισε με την πολιτική του πορεία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τη δεκαετία του ‘50, για τη δεκαετία του ’60. Αρκούμαι να σημειώσω ότι στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει συνδέσει το όνομά του με την αναίμακτη μεταπολίτευση, δηλαδή με τη θεμελίωση των 35 καλύτερων ετών του ελεύθερου βίου μας, με την οριστική διευθέτηση του πολιτειακού ζητήματος και την εγκαθίδρυση του πολιτεύματος της αβασίλευτης Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και βέβαια με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας μας, ανεξαρτήτως της κριτικής που μπορεί και οφείλει να ασκεί κανείς στις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που βιώνει όλη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Κυρίες και κύριοι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέδεσε φυσικά το όνομά του και με την πόλη της Θεσσαλονίκης γιατί είχε πάντα βαθιά την αίσθηση της ταυτότητάς του της μακεδονικής. Και η Θεσσαλονίκη του το ανταπέδωσε αυτό και του το ανταποδίδει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν υπήρξε μόνο σύμβολο εθνικής ενότητας. Υπήρξε για εμάς, για εμάς που ανήκουμε στην άλλη πλευρά, και ο ηγέτης της αντίπαλης παράταξης για πολλές δεκαετίες. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία όχι απλά και μόνον ο τυπικός λόγος σεβασμού και τιμής, αλλά και η ιστορική αξιολόγηση της άλλης πλευράς.

Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα.

Η Θεσσαλονίκη και όλοι μας υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μόνιμη μαρμάρινη θέση του, στην ιστορική του θέση, με αυτά τα αισθήματα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία τώρα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Χρειαζόμαστε ενότητα, χρειαζόμαστε υπευθυνότητα, χρειαζόμαστε γενναιοδωρία, χρειαζόμαστε συναίνεση. Αυτό πιστεύω ότι θα ήταν και σήμερα το μήνυμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σας ευχαριστώ.

Κάντε ένα σχόλιο