Μεγάλος αναβρασμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας της επίμονης φημολογίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφορικά με το ενδεχόμενο της απόλυσης τους.

Ήδη η ανανέωση των συμβάσεων 700 περίπου ΕΠ.ΟΠ. του Πολεμικού Ναυτικού έχει για πρώτη φορά καθυστερήσει πάνω από τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον και, από την άλλη, έντονη δυσθυμία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ O Ερωτών βουλευτής Αστέριος Γ. Ροντούλης. Τούτων δοθέντων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Διαψεύδει επισήμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Ε,Θ.Α. τα σενάρια ενδεχόμενης απόλυσης των ΕΠ.ΟΠ.;

2. Πότε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των προαναφερομένων 700 περίπου ΕΠ.ΟΠ. του Πολεμικού Ναυτικού;

3. Αληθεύει η φήμη πως έχουν δοθεί εντολές για την απόλυση των ΕΠ.ΟΠ. εκείνων που έχουν βεβαρημένο υπηρεσιακό φάκελο;

4. Ομοίως, επαληθεύεται ή διαψεύδεται η φήμη πως έχουν δοθεί εντολές για την απόλυση των ΕΠ.ΟΠ. εκείνων που κατά την διάρκεια της θητείας τους έχουν κάνει χρήση αυξημένου αριθμού αναρρωτικών αδειών;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει
Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων που είναι εντεταγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματικά στελέχη, στο πλαίσιο ενός νομικού καθεστώτος που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον πρόσφατο νόμο 3883/2010. Κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή και με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η σχέση του νέου αυτού θεσμού του ΕΦ.ΟΠ με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος.

Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με την συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. Η κρίση αυτή – όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης– θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια.

Όσον αφορά στη διαδικασία μονιμοποίησης των ΕΠ.ΟΠ. του Π.Ν., αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης σχετικής απόφασης του κ. Α/ΓΕΝ. Τέλος, οι περιπτώσεις απόλυσης των ΕΠ.ΟΠ. ορίζονται σαφώς στο άρθρο 13 του Ν.2936/2001 σε συνδυασμό με την από 12-11-2001 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄1610/01).
ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο