Ευ. Βενιζέλος: Είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κ. Liberman, με τον οποίον είχαμε μια μακρά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για τις διμερείς μας σχέσεις, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, για πολλά διεθνή προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο που είναι ρευστός και ανασφαλής.

Επιβεβαιώσαμε την διάθεση των δύο χωρών, των δύο κυβερνήσεων, να προωθήσουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις. Υπάρχουν ανταλλαγές συναντήσεων και επισκέψεων μεταξύ των Αρχηγών των Επιτελείων των δύο χωρών, έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες.

Για μας, γνωρίζετε, ότι προτεραιότητα είναι η αποφυγή των εντάσεων και η ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ επίσης έχει πολύ σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και έχει μια γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και είναι πάντα έτοιμη να παίξει έναν θετικό εποικοδομητικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ιστορικά προβλήματα που όλοι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Liberman για τον ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο με τον οποίο διατύπωσε τις απόψεις του και νομίζω ότι η συνάντηση αυτή ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και εξαιρετικά πρακτική.

Ευχαριστώ κ. Υπουργέ για ακόμη μια φορά.

(ανεπίσημη μετάφραση)

Av. Liberman: Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας για την πολύ ωραία συνάντησή μας και για τη φιλοξενία της αντιπροσωπείας μας. Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε περιφερειακά προβλήματα και τις διμερείς μας σχέσεις.

Θα ήθελα να εκφράσω για μια ακόμη φορά την εκτίμησή μας για τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Χάιφα, στο Ισραήλ, τον περασμένο μήνα και φυσικά για την υπεύθυνη προσέγγισή σας σε ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό του στολίσκου. Νομίζω ότι αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας και στην κατανόηση μεταξύ όλων των χωρών της Μεσογείου.

Αντιμετωπίζουμε πολλές κοινές προκλήσεις σε τομείς όπως το περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση, η ενέργεια. Απόλαυσα πραγματικά την πολύ εποικοδομητική μας συνεργασία μας και ανυπομονώ να σας δω στο Ισραήλ σε ενάμισι μήνα.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ από τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας που είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman.

Κάντε ένα σχόλιο