ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας. Φαντάζομαι ότι θα είστε ικανοποιημένος από την έκβαση που είχαν τα πράγματα. Ή όχι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Bεβαίως, γιατί λύθηκε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να πάρει άλλες διαστάσεις, μ’ έναν τρόπο ειρηνικό και υπεύθυνο. Θεωρώ ότι η όλη διαχείριση του θέματος και η κατάληξή της, επιβεβαίωσε τις πιο ψύχραιμες φωνές και τις πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις στην κυβέρνηση, για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια το συζητάμε το πρόβλημα από ένα σημείο και μετά αφ’ ότου δημιουργήθηκε και δεν ξέρω αν κι εσείς έχετε κάποιες δεύτερες σκέψεις, αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει κάποια πράγματα να μη φτάσει το πρόβλημα να πάρει τη διάσταση που τελικά πήρε. Γιατί τώρα είναι η ώρα του απολογισμού ξέρετε..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε όλοι, με εξαίρεση τους καθ’ ύλην συναρμόδιους Υπουργούς, «εκτός χορού» και ο καθένας μπορεί να λέει το οτιδήποτε, γιατί δεν έχουμε όλες τις προσλαμβάνουσες, τις πληροφορίες, την ακριβή και ολοκληρωμένη εικόνα. Οι υπεύθυνοι Υπουργοί που έχουν ολοκληρωμένη εικόνα, τοποθετήθηκαν, κατά την άποψή μου, με τον πιο ψύχραιμο, όπως χρειαζόταν, και με τον πιο υπεύθυνο τρόπο σ’ ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Mένω σε αυτό. Δεν είναι, πιστεύω, σκόπιμο ή ωφέλιμο να γυρίζουμε πίσω και να βλέπει ο καθένας από τη δική του σκοπιά τι φταίει, και ποιος ευθύνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κ. Μπεγλίτη, αν το κάνει κανείς από μεμψιμοιρία ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι αρνητικό, αν το κάνει όμως απολογιστικά για να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις, νομίζω ότι μπορεί να είναι παραγωγικό και χρήσιμο.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παραγωγικό και χρήσιμο, κατά την άποψή μου, είναι να μπούμε σε μια συζήτηση ειλικρινή, ανοιχτή, ευρεία για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, την εθνική ασφάλεια, τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τις αντοχές και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Πρέπει όλοι, χωρίς πλειοδοσίες, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όλα τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνησή μας ασφαλώς, να συζητήσουμε τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά αλλάζει κάτι μετά από αυτά τα οποία συνέβησαν σ’ αυτό το ζήτημα; Γιατί ωραία, καλή είναι η θεωρητική συζήτηση, δε την προσάπτω σ’ εσάς, αλλά γενικώς αυτή είναι η αντιμετώπιση η οποία υπάρχει μέχρι στιγμής. Είναι σ’ ένα θεωρητικό επίπεδο, είτε της ενόχλησης είτε της ανοχής και της κατανόησης.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα έλεγα αυτό. Η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, και μέτρα λαμβάνει, και αποφάσεις υλοποιεί για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο απαιτεί πολλά μέτρα πρόληψης και βεβαίως παράλληλα, ενίσχυση των μέτρων καταστολής εκεί που θα χρειαστούν.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σαφέστατο μήνυμα το οποίο υλοποιείται, «η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους μηχανισμούς για να προστατεύουμε την κοινωνική συνοχή, την ηρεμία, την ασφάλεια και την τάξη, λέξεις που δεν πρέπει να τις φοβόμαστε, δείχνει ότι έχουμε προχωρήσει πολύ σ’ ένα θέμα, για το οποίο για πολλά χρόνια κλείναμε όλοι, δυστυχώς, τα μάτια.

Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά, χρειάζεται να γίνεται περισσότερη, νοουμένου βεβαίως ότι το πρόβλημα αυτό δε μπορεί να λυθεί μόνο εντός των εθνικών συνόρων. Είναι ένα πρόβλημα βαθιά ευρωπαϊκό και ο Πρωθυπουργός, που ήδη το έχει ανακοινώσει, θα θέσει το θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, και στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στις αρχές του Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας πρέπει να τεθεί μετ’ επιτάσεως και αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ν’ αλλάξει ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι απλώς το έχουμε πει, όχι απλώς το είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, είναι ανάγκη πλέον να προχωρήσουμε με δικές μας πρωτοβουλίες, ν’ αλλάξει ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος είναι καταστροφικός για τη χώρα μας, που είναι η χώρα πρώτης υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Ασία αλλά και από τον αραβικό και αφρικανικό κόσμο.

Σαφώς συμφωνούμε σ’ αυτό, το έχουμε πει, δεσμευόμαστε σ’ αυτό. Ξέρετε όμως ότι στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο χώρο των ευρωπαϊκών θεσμών, χρειάζεται να έχεις τους κατάλληλους ευνοϊκούς συσχετισμούς για να μπορέσεις ν’ αλλάξεις τέτοιας σημασίας κείμενα. Πιστεύω όμως, ότι όχι απλώς με την αναφορά, με την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, κυρίως με τη σκληρή διαπραγμάτευση στο χώρο της Ευρώπης, μπορούμε να πετύχουμε και την αλλαγή του κανονισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άνοιξε και μια συζήτηση πάλι περί αλλαγής νόμου και κατάργησης του ασύλου. Εσείς προσωπικά είστε σύμφωνος μ’ αυτή τη συζήτηση ή θεωρείτε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου αλλά υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ορισμένες φορές, όταν το πολιτικό μας σύστημα, οι πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να εφαρμόσουν ένα νόμο, τότε κάνουμε μια, θα έλεγα, φυγή προς τα εμπρός, ζητώντας ν’ αλλάξουμε θεσμούς, να καταργήσουμε θεσμούς οι οποίοι έχουν ριζώσει. Είναι μέρος της νεώτερης ιστορίας μας.

Το πρόβλημα δεν είναι η κατάργηση του ασύλου, αλλά η εφαρμογή του νόμου. Ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται, κι εδώ οι ευθύνες ανήκουν και στις πανεπιστημιακές αρχές, ένας νόμος ο οποίος είχε αλλάξει επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και θυμίζω, επί Υπουργού Παιδείας της κας Γιαννάκου, άρα λοιπόν χρειάζεται να εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος, δηλαδή συνεχώς βρίσκουμε δικαιολογίες ή κρυβόμαστε πίσω από βολικά άλλοθι και προσχήματα, για να μην εφαρμόζουμε το νόμο.

Άρα λοιπόν για μένα το πρώτιστο είναι η εφαρμογή του νόμου και η ανάληψη της ευθύνης του καθενός, στο κομμάτι ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, για την εφαρμογή του νόμου σε σχέση με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και του ασύλου. Κανείς δε μπορεί να κρυφτεί πίσω απ’ αυτά τα άλλοθι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου κατά τη γνώμη σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω πως όχι. Όχι μόνο λόγω πολιτικής συγκυρίας, αλλά και επί της ουσίας δεν είναι το πρόβλημα να καταργηθεί το άσυλο. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο μέτρο που του αναλογούν. Κι εδώ όπως σας είπα, προηγουμένως, και οι πανεπιστημιακές αρχές και οι φοιτητικές παρατάξεις και οι πολιτικές νεολαίες και τα πολιτικά κόμματα, έχουμε όλοι την ευθύνη μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9» και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο