Συμφώνως με διαδικτυακές αναρτήσεις ιστοσελίδων αμυντικών θεμάτων, επισημαί­νεται ότι, η τουρκική φρεγάτα SALIH REIS, F-247 TGS, ευρισκόμενη νοτίως της Ρόδου, κινήθη­κε με δυτική πορεία, νοτίως των Κυκλάδων σε διεθνή ύδατα, ενώ νοτίως της Μήλου, ακολού­θησε βόρεια πορεία προς την Αττική, έχοντας μάλιστα ανοικτά, όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα και κυρίως, μπαίνοντας ανάμεσα στα ελληνικά πολεμικά σκάφη, που συμμετείχαν σε γνωστή άσκηση !

Στην συνέχεια, με βόρεια πορεία, εισήλθε ανενόχλητη στις 03.00′ τα ξημερώματα, εντός των Εθνικών μας Χωρικών Υδάτων, περνώντας μεταξύ Κέας – Μακρονήσου, ενώ μετά διαπλέοντας το στενό του Καφηρέως, κινήθηκε βορειοανατολικώς, προς το κεντρικό Αιγαίο.

Δεν υπήρξε απολύτως καμμία επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο, επισημάνθηκε ο διά­πλους της τουρκικής φρεγάτας, από παραπλέοντα εμπορικά σκάφη!

Αυτά δηλώνουν οι Βουλευτές Κων/νος Αϊβαλιώτης, Ιωάννης Κοράντης, Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτούν τον ΥΕΘΑ:

1. Γιατί επετράπη και μάλιστα στην διάρκεια εξελίξεως, σχετικής μεγάλης ασκήσεως του Πολεμικού μας Ναυτικού, το πέρασμα «αβλαβώς» και αυτής της τουρκικής φρεγάτας;

2. Ειδοποιήθηκε από τα πολεμικά μας σκάφη, να αποχωρήσει άμεσα και αν όχι, γιατί; Τι ακριβώς συνέβη;

Σε απάντησή τους ο ΥΕΘΑ δηλώνει: Κατά την πορεία της τουρκικής Φ/Γ SALI REIS, F-247 TGS την 13η και 14η Δεκ. 2010 στο Αιγαίο ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η κίνηση του ανωτέρω πολεμικού πλοίου παρακολουθήθηκε από το σύστημα επιτήρησης του Π.Ν.. Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη η «περιπλάνηση» πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα άλλου κράτους δεν συνιστά αβλαβή διέλευση κατά την έννοια που έχει ο όρος στη Διεθνή Σύμβαση Δικαίου της Θάλασσας. Έγιναν όλα τα αναγκαία διαβήματα, όπως συμβαίνει πάντοτε στις περιπτώσεις αυτές σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κάντε ένα σχόλιο