Η τουρκική κορβέτα «BODRUM» εισήλθε στα ΕΧΥ στην περιοχή ν. Σκύρου-Ευβοίας την 22 Δεκ 2010 και εξήλθε μετά από μισή ώρα περίπου. Καθ’όλη την διάρκεια της κινήσεως εντός ΕΧΥ ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έως το Νοέμβριο 2010 πραγματοποιήθηκαν εξήντα (60) διελεύσεις εντός ΕΧΥ από Τ.Π.Π. Επικαιροποιημένα στοιχεία βρίσκονται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ. Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη η «περιπλάνηση» πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα άλλου κράτους δεν συνιστά αβλαβή διέλευση κατά την έννοια που έχει ο όρος στη Διεθνή Σύμβαση Δικαίου της Θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτά δήλωσε ο ΥΕΘΑ στην Ερώτηση 8655/07-01-2011 της Βουλής των Ελλήνων που ακολουθεί

Πριν από λίγες ημέρες, για δεύτερη φορά, Τούρκικη πολεμική κορβέτα παραβίασε τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, μεταξύ Ευβοίας και Σκύρου με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας. Το Τούρκικο πολεμικό πλοίο είχε αποπλεύσει από το ναύσταθμο της Σμύρνης και παρ’ όλο που κινούνταν σε διεθνή ύδατα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου άλλαξε πορεία και άρχισε να πλέει νοτιοδυτικά παραβιάζοντας έτσι τα εθνικά χωρικά ύδατα. Στην συνέχεια έφθασε να κινείται μόλις λίγα μίλια δυτικά της Σκύρου και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ‘Ημερήσιου Τύπου το Κέντρο Επιχειρήσεων απλώς παρακολουθούσε τη διέλευση και δεν προέβηκε σε καμία ενέργεια.

1. Αληθεύει ότι υπήρξε διέλευση Τουρκικού πολεμικού πλοίου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα;

2. Από ποια ημερομηνία Τουρκικά πολεμικά πλοία άρχισαν νά πραγματοποιούν πλόες σε Ελληνικά χωρικά Ύδατα, χωρίς προηγούμενη έγκριση τοϋ πλου από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές

3. Πόσες παρόμοιες παραβιάσεις έγιναν από Τουρκικά πολεμικά πλοία μέσα στο 2010 καΙ ποιες ήταν οι ενέργειές σας

Οι Βουλευτές

Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις, Πλεύρης Αθανάσιος, Κοραντής Ιωάννης

Κάντε ένα σχόλιο