Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη ανησυχία, αναταραχή και ανασφάλεια στους επαγγελματίες πολίτες (ΕΠΟΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι επέλεξαν το Στράτευμα για επαγγελματική αποκατάσταση προσφέροντας εδώ και χρόνια, από το 2001, τις πολύτιμες υπηρεσίες τους από τις μονάδες της παραμεθορίου, όπου κυρίως υπηρετούν συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ασφάλεια και άμυνα της χώρας.

Όπως γνωρίζετε οι επαγγελματίες πολίτες είναι προσωπικό με σύμβαση εργασίας 7ετούς διάρκειας και με την λήξη αυτής καλούνται να υποβάλλουν αίτηση μονιμοποίησης, να περάσουν από κάποιες τυπικές εξετάσεις και να συνεχίσουν την ένστολη σταδιοδρομία τους.

Σήμερα δεκαπέντε (15000) επαγγελματίες οπλίτες νιώθουν αβεβαιότητα ως συμβασιούχοι καθώς ανακοινώνετε τον θεσμό των ειδικών εφέδρων οπλιτών που θα κοστίζουν λιγότερο (500-600 ευρώ το μήνα), δεν θα έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και οι συμβάσεις και τους θα ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με όριο την 3ετία.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο O Ερωτών βουλευτής Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κατόπιν των ανωτέρω ο κ. Υπουργός ερωτάται:

1. Δεν θα μονιμοποιήσετε τους ΕΠΟΠ που επιθυμούν;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε με 15000 (ΕΠΟΠ) ανέργους και τις οικογένειες τους που τα τελευταία χρόνια υπηρέτησαν αποκλειστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις αφήνοντας τον τόπο καταγωγής τους, ξοδεύοντας χρήματα και επενδύοντας την υπόλοιπη ζωή τους στον στρατό;

3. Ενδιαφέρει την κυβέρνηση η θωράκιση και η άμυνα της χώρας ή πρόκειται να υποτιμήσετε και να υποβιβάσετε τις Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργώντας ένα στράτευμα που θα αποτελείται από συμβασιούγους ενστόλους;

Το ΥΠΕΘΑ απαντάει

Η δήλωσή μου για το πώς σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η νέα δομή δυνάμεων και ιδίως η δήλωσή μου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετατράπηκε σε «επιβεβαίωση» της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ .

Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων που είναι εντεταγμένοι στις  Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματικά στελέχη, στο πλαίσιο ενός νομικού καθεστώτος που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον πρόσφατο νόμο 3883/2010. Κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή και με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η  σχέση του νέου αυτού θεσμού του ΕΦ.ΟΠ με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος.

Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με την συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. Η κρίση αυτή – όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης– θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο