«Πανοσιολογιότατε, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων, κύριοι πρέσβεις της Γαλλικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Κουτσέ, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί εκπροσωπώ την Κυβέρνηση σε αυτή τη σημαντική στιγμή της MILTECH, σε αυτή τη σημαντική στιγμή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Εν μέσω της δημοσιονομικής και γενικότερα οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό να στέλνουμε ένα μήνυμα προόδου, ένα μήνυμα με αναπτυξιακό περιεχόμενο, να γίνονται και να προβάλλονται επενδύσεις στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Αυτό γίνεται σήμερα εδώ.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στηρίζει και ενθαρρύνει -και θα το κάνει αυτό με συστηματικό και επίμονο τρόπο- όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, γιατί χωρίς τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών και χωρίς τη στήριξη του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν μπορούμε να αναπτύξουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

Είχα την ευκαιρία σχετικά πρόσφατα, στα τέλη Οκτωβρίου, να σας παρουσιάσω αναλυτικά τις απόψεις μου για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο συνέδριο που είχε οργανωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Defensys στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα σας κουράσω. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι μέσα σε πολύ λίγες μέρες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, θα έχετε στα χέρια σας για μία ουσιαστική και ειλικρινή διαβούλευση και το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τις αμυντικές προμήθειες που λαμβάνει πλήρως υπόψη τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και τη νέα Οδηγία που διέπει τον τομέα, την κατά πνεύμα πάντοτε του πρωτογενούς δικαίου -και αναφέρομαι στον τρόπο που ερμηνεύονται οι διατάξεις οι σχετικές με το αμυντικό υλικό και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Επίτροπο κ. Barnier το θέμα αυτό την προηγούμενη εβδομάδα εδώ στην Αθήνα. Θα πάρετε επίσης στα χέρια σας το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την μετατρεπτική ρύθμιση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Άρα θα έχετε όλη τη δέσμη των ρυθμίσεων που θα προσδιορίζουν το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί πρέπει να περάσουμε σε νέες έννοιες, σε νέες διαδικασίες που νομίζω ότι θα βοηθήσουν και το ελληνικό δημόσιο αλλά και τον τομέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ούτως ή άλλως, την περίοδο αυτή ολοκληρώνουμε τη Νέα Δομή Δυνάμεων, ολοκληρώνουμε τον μακροπρόθεσμο δεκαπενταετή προγραμματισμό αμυντικών προμηθειών και βέβαια στο πλαίσιο αυτό θα τα παρουσιάσουμε όλα αυτά μαζί και στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, αλλά βεβαίως και στους παραγωγούς, στους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας. Και χαρακτηριστική, πετυχημένη περίπτωση, ελπιδοφόρα, είναι η δική σας εταιρεία, η MILTECH, χάρη στους επιχειρηματίες που έχουν την ευθύνη και το ρίσκο αλλά και στους εργαζόμενους που έχουν την τεχνογνωσία και το μεράκι και βάζουν τον κόπο τους για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, για να στηριχτούμε στη δουλειά μας,, γιατί μόνο στη δουλειά μας μπορούμε να στηριχτούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση και να αποκτήσουμε ξανά αισιοδοξία και ελπίδα.

Ξέρω πολύ καλά ποιες είναι οι ανάγκες σας, τι περιμένετε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε προστατεύοντας ταυτοχρόνως το δημόσιο συμφέρον γιατί η κοινή γνώμη θέλει να μην γίνονται αλόγιστες δαπάνες, αλλά από την άλλη θέλει και να μην διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πολύ δύσκολα επιτυγχάνεται ταυτοχρόνως, άρα πρέπει να προσπαθούμε και ως εκ τούτου πιστεύω ότι μπορείτε να παίξετε και εσείς και άλλες δυναμικές και ανερχόμενες εταιρείες που παράγουν γνώση, πολύ σημαντικό ρόλο και φυσικά με έναν εξαγωγικό προσανατολισμό, γιατί αλίμονο αν περιμένουμε όλα να εξαρτώνται από την εσωτερική αγορά, δηλαδή ουσιαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλοι οι οιωνοί είναι καλοί μέσα σε μια ατμόσφαιρα που είναι βαριά και γκρίζα και την οποία πρέπει να σπάσουμε. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα στέλνετε κι εσείς σήμερα από εδώ σε όλους τους συναδέλφους σας και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας.

Με αυτά τα λόγια και με αυτές τις ευχές και με αυτές τις προσδοκίες, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση σας, εγκαινιάζω τη νέα αυτή πτέρυγα, τη νέα αυτή επένδυση που έχετε πραγματοποιήσει και σας εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας.

Ευχαριστώ πολύ».

Κάντε ένα σχόλιο