Πριν από 2 εβδομάδες ανακοινώθηκε η απόφαση της ΓΔΑΕΕ να διαλύσει την Επιτροπή διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα προμήθειας 450 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP. Η απόφαση αυτή έτυχε αμφίσημων ερμηνειών.

Σε κάθε περίπτωση, με την ενέργεια αυτή μεταδίδει ένα μήνυμα στην ρωσική πλευρά, που μάλλον θα πρέπει να την προβληματίσει, ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός κ. Πούτιν, μέσω ειδικού απεσταλμένου του, είχε προτείνει την πληρωμή σημαντικού ποσοστού του ανωτέρω υλικού μέσω εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανανεωμένες προτάσεις της Γερμανίας να μας προμηθεύσει 422 μεταχειοισμένα ΤΟΜΑ Marder 1Α 3.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο ερωτών βουλευτής κ. Ιωάννης Κοραντής και ρωτάει τον ΥΕΘΑ:

1. Πώς ακριβώς έχει η κατάσταση; Διάλυση της διαπραγματευτικής ομάδας σημαίνει αντικατάστασή της με άλλα άτομα, αναστολή, στην καλύτερη περίπτωση, των διαπραγματεύσεων, ή ρήξη, στην χειρότερη, του προγράμματος με την ρωσική πλευρά;

2. Με δεδομένη την μέχρι τούδε εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη, οικονομικά και εθνικά, εμπειρία μας από την γερμανική στάση ως προς την προμήθεια εξοπλισμών, πώς αντιμετωπίζει την προαναφερθείσα γερμανική προσφορά;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει τα εξής:
Κατά την επίσκεψή μου στη ρωσική ομοσπονδία την 30η Μαρ. 2010 και τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Άμυνας και τον αρμόδιο Υφυπουργό-Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, παρουσιάστηκε το δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα αυτή τη περίοδο και επισημάνθηκε η δυσκολία της χώρας να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα για το έτος 2010. Στη συνέχεια, συμφωνήθηκε με τη ρωσική πλευρά η σύναψη νέας Διακρατικής Συμφωνίας-Πλαίσιο και η επανεξέταση συγκεκριμένων όρων της προμήθειας των TOMA BMP-3. Τελικά αποφασίστηκε ο τερματισμός του έργου της υφισταμένης επιτροπής διαπραγματεύσεων και η εκ νέου συγκρότηση της στο μέλλον στο πλαίσιο της νέας διακρατικής συμφωνίας. Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρμόδιο Υφυπουργό-Επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας προκειμένου να συντονισθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα όσα σημειώθηκαν προηγουμένως.

Παραλλήλως, το ΓΕΣ εξετάζει και όλες τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν διεθνώς σε σχέση με τεθωρακισμένα οχήματα προκειμένου η χώρα μας να διαπραγματεύεται και να αποφασίσει αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα και χρήσιμα στοιχεία.

Κάντε ένα σχόλιο