Συμφώνως με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδος «Χουρριέτ», αναφέρονται οι δη­λώσεις Τούρκου αξιωματούχου, που λέει ότι, «η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση για την άσκηση “ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΕΤΟΣ”», αλλά «επιβεβαιώνει» ότι, η Ελλάδα θα είναι μία από τις 58 χώρες, που θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, για τον έναν αιώνα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα διεξαχθούν στις 4 & 5 Ιουνίου του 2011, στην Σμύρνη!

Αυτά δηλώνει ο Ερωτών βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, περί επισήμου προσκλήσεως και συμμετοχής της Π.Α. μας, στην εορταστική αυτή εκδήλωση στην Σμύρνη, τον προσεχή Ιούνιο;

2. Στην τυχόν καταφατική περίπτωση, που όντως είναι ακριβείς, οι δημοσιευόμενες πληροφο­ρίες του τουρκικού τύπου, ποιο είναι το σκεπτικό της αποδοχής μίας τέτοιου τύπου προσκλή­σεως, από μέρους μας, σε αυτού του είδους το «γεγονός»; Υπήρξε ποτέ, «φιλική» σχέση με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει

Ο αρχηγός της τουρκικής Π.Α. έστειλε επιστολή στον κ. Α/ΓΕΑ με την οποία τον προσκαλεί στα συνέδρια EURAC (EUROPEAN AIR CHIFS CONFERENCE) και GACC (CLOBAL AIR CHIEFS CCONFERENCE) στην Κωνσταντινούπολη, στις 1 και 2 Ιουνίου 2011. Με την ίδια επιστολή τον προσκαλεί στην 100η επέτειο της τουρκικής Αεροπορίας, η οποία θα εορταστεί με αεροπορική εκδήλωση στην Σμύρνη, στις 4 και 5 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Α/ΓΕΑ με απαντητική επιστολή ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα συμμετάσχει μόνο στη EURAC και στη GACC (1-2 Ιουνίου 2011) στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι η EURAC αποτελεί την ετήσια σύσκεψη Αρχηγών Αεροποριών της Ευρώπης. Ξεκίνησε ως θεσμός το 1993 και συμμετέχουν 21 ευρωπαϊκές Αεροπορίες συμπεριλαμβανομένης της Π.Α. Στην Ελλάδα η EURAC φιλοξενήθηκε το 2001, ενώ το 2010 διοργανώθηκε στη Σουηδία και το 2011 θα διοργανωθεί στην Τουρκία (1-2 Ιουνίου).

Κάντε ένα σχόλιο