Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στρατιωτικές μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κινήθηκαν πρόσφατα καταλαμβάνοντας θέσεις εγγύτερα στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι κατά τεκμήριο μέρος της γενικότερης επιθετικής πολιτικής της γειτονικής χώρας. Υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης για επιθετικά σχέδια της Τουρκίας με τις ονομασίες «Βαριοπούλα» και «Βαριά». Επειδή το ζήτημα άπτεται άμεσα του ζητήματος της εθνικής μας κυριαρχίας παρακαλούμε να το εξετάσετε με διακριτικότητα και προσοχή.

Αυτά δηλώνουν στη ΒτΕ οι Βουλευτές Αθανάσιος Πλεύρης, Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Κοράντης και ερωτούν τον ΥΕΘΑ

Α) Ποιες είναι οι πληροφορίες των υπηρεσιών σας για αυτές τις κινήσεις και τα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;

Β) Προτίθεσθε να προβείτε σε κάποια μέτρα για την αμυντική προπαρασκευή, αν υπάρχει πράγματι τέτοια απειλή, ή διαμαρτυρία σε διεθνής οργανισμούς ή κατευθείαν προς την γείτονα χώρα;

Γ) Πόσο συμβατές είναι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας με το καθεστώς προς ένταξη χώρας μέλους της Ε.Ε.;

Σε απάντησή τους το ΥΠΕΘΑ δηλώνει ότι το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και άμυνας και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διεθνών αρμοδιοτήτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο αμυντικός σχεδιασμός και η διπλωματική δραστηριότητα της χώρας συντονίζονται απολύτως.

Κάντε ένα σχόλιο