Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κυρίας Αριάδνης Αγάτσα. Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι, στη βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, θα προχωρήσει και κάθε μορφής στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΑΒ και θα διασφαλίσει και θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως πολιτική της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου για την αμυντική βιομηχανία είναι «να ακολουθήσουμε μια ισόρροπη προσέγγιση, τόσο για το δημόσιο τομέα όσο και για τον ιδιωτικό τομέα», αλλά τόνισε πως «έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για τις αμυντικές βιομηχανίες του δημοσίου τομέα. Εκεί ρίχνουμε το βάρος μας», συνέχισε, «έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι λειτουργικές τους δαπάνες, να μειωθούν τα χρέη τους, να λύσουμε και άλλα επιμέρους προβλήματα, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές, να δώσουν μια σημαντική μάχη σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι ο χώρος των αμυντικών βιομηχανιών και της παραγωγής αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Αναφερόμενος ειδικά στην ΕΑΒ, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε: «Είμαι όχι απλά αισιόδοξος, αλλά βέβαιος για την ΕΑΒ, με το ισχυρό διεθνές brand name που διαθέτει, αποτέλεσμα σωστών υπηρεσιακών επιλογών και της σοβαρής δουλειάς που γίνεται από το εργατοτεχνικό και επιστημονικό της προσωπικό. Και θα ήθελα να αποδώσω τιμή σε όλους τους εργαζόμενους που υπερασπίζονται καθημερινά την υψηλή λειτουργική και παραγωγική προστιθέμενη αξία της εταιρείας».

Σχετικά με τις ελλείψεις της ΕΑΒ σε προσωπικό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται «αιμορραγία» εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και πως ο σημερινός αριθμός των 1.900 εργαζομένων δεν είναι αρκετός. Γι’ αυτό, όπως είπε, έχει δοθεί στη διοίκηση της ΕΑΒ το δικαίωμα – ως προσωρινή και μόνο λύση – να προχωρεί στην πρόσληψη υπεργολαβικού εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, προκειμένου να μην απαξιωθεί παραγωγικά η εταιρεία.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να βρει την πιο αποτελεσματική λύση – «ενδεχομένως και μέσω μετατάξεων από άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα», όπως είπε – προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που αντιμετωπίζει η ΕΑΒ σε εργατοτεχνικό προσωπικό και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ των 80 πρώτων εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών και αποφοίτων πανεπιστημίων και ανωτέρων τεχνικών σχολών, καθώς και να δοθεί άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη και άλλων 167 εργαζομένων.

«Αν θέλουμε να στηρίξουμε – και θέλουμε να στηρίξουμε – ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ΕΑΒ, το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί. Η εταιρεία έχει ένα υπογεγραμμένο συμβατικό έργο υψηλού κόστους, πάνω από 850 εκατ. ευρώ, που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1 δις ευρώ, με μεγάλες πολυεθνικές των ΗΠΑ, όπως η Lockheed Martin, με τις πολεμικές αεροπορίες χωρών του ευρύτερου αραβικού κόσμου, με ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες και δεν έχουμε καμία διάθεση να την απαξιώσουμε. Άρα, θα βρούμε λύση, μέσα στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής ‘μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις’, δεδομένου ότι η ΕΑΒ είναι ανώνυμη εταιρεία, άρα ΔΕΚΟ, και υπόκειται στο νόμο 3429/2005», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

Κάντε ένα σχόλιο