Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την επερχόμενη νέα μείωση( (15000 ΕΠΟΠ) της μαχητικής στελέχωσης και οροφής των Ε.Δ. ο ΠΣΕΕΔ/ ΣΑΚ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το 2005 συντάξαμε για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ μέσω του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων Ειδική Μελέτη με θέμα: Μεγάλη Στρατηγική Αναδιάταξη «Ο Επιχειρησιακός ρόλος των Εφέδρων Αξιωματικών – Υπαξιωματικών – Οπλιτών στην ειρήνη και τον πόλεμο» με ερευνητική ομάδα τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, επικεφαλής της οποίας ήταν οι: α) Δημήτριος Δήμου Αντγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς, επιτ. Αρχηγός ΓΕΕΦ, β) Αλέξανδρος Κόντος εφ. Ταγματάρχης (ΚΔ), Πρόεδρος ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ, Επιχειρηματίας, γ) Εμμανουήλ Μαστοράκος εφ. Ανθυπολοχαγός (ΚΔ), Δημοσιογράφος, Ιστορικός.

Στη μελέτη αυτή αποδεικνύαμε το δυσβάστακτο κόστος των 25.000 περίπου ΕΠΟΠ για την εθνική μας οικονομία που ανέρχεται σε; 25.000×1.200 ευρώ x 14 μήνες- 420.000.000 ευρώ ετησίως, πλέον εξόδων εκτός έδρας, πλέον εξόδων ειρηνευτικών αποστολών εξωτερικού, νυκτερινών αποζημιώσεων, παραμεθορίων, ιατροφαρμακευτικών εξόδων κλπ.

Για την υπερβολική αυτή δαπάνη των ΕΠΟΠ ζητούσαμε από το 2005, οι συμπληρώσαντες 5ετία ΕΠΟΠ, να απολύονται.

Προτείναμε όμως την αύξηση της θητείας των στρατευσίμων με παροχή κινήτρων, στο ασφαλιστικό και μηνιαία αμοιβή για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες τους οι στρατεύσιμοι έφεδροι. Λόγοι όμως κομματικής εκμετάλλευσης των στρατευσίμων, υπερίσχυσαν του εθνικού συμφέροντος.

Η μείωση των ΕΠΟΠ είναι οικονομικά σωστή, εάν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τη σημερινή πτώχευση της πατρίδας μας.

Το προτεινόμενο μοντέλο των ΕΦΟΠ τριετούς κατάταξης είναι λανθασμένο και αυτό (όπως τα προηγούμενα Ε.ΦΥΕΣ και ΟΒΑ ) και απευθύνεται σε απελπισμένους νέους χωρίς μέλλον και προοπτική.

Η προτεινόμενη λύση είναι: ναι στη μείωση του Επαγγελματικού Στρατού σε όλα τα επίπεδα. Το Μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι το μοντέλο του Ισραήλ και της Ελβετίας: πολλοί και φθηνοί έφεδροι, λιγότεροι αξιωματικοί μόνιμοι, ώστε να εξασφαλίζεται μια άριστη αναλογία κόστους /οφέλους για την πατρίδα μας, με πλούσια λαϊκή συμμετοχή στην άμυνα της χώρας μας.

Η επιμήκυνση της Στρατιωτικής Θητείας είναι εθνική ανάγκη των καιρών. Η αύξηση των επιστρατευτικών ασκήσεων είναι η καλύτερη αποτρεπτική δύναμη για την επιβίωση μας ως ελεύθερο έθνος -Κράτος» –

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Ο Ερωτών βουλευτής Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

* Όντως, θα υπάρξουν μειώσεις μάχιμων στελεχών των Ε.Δ. κατά 15.000 ΕΠΟΠ; Γιατί κρίνεται σκόπιμη αυτή η μείωση;

* Ποια πολιτική θα ακολουθήσει εφεξής η Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα;
* Ποια είναι η γνώμη σας σε σχέση με τις παραπάνω προτάσεις; Είναι εφικτές και αποδεκτές και γιατί, για να εφαρμόζονταν στην Ελλάδα; Αν όχι, γιατί;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει
Η δήλωσή μου για το πώς σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η νέα δομή δυνάμεων και ιδίως η δήλωσή μου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετατράπηκε σε «επιβεβαίωση» της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ .

Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων που είναι εντεταγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματικά στελέχη, στο πλαίσιο ενός νομικού καθεστώτος που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον πρόσφατο νόμο 3883/2010. Κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή και με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η σχέση του νέου αυτού θεσμού του ΕΦ.ΟΠ με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος.

Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με την συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. Η κρίση αυτή – όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης– θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια.

Κάντε ένα σχόλιο