Στη θαλάσσια περιοχή περιορισμού ναυσιπλοΐας του Ναυστάθμου Σαλαμίνας την 30η Ιαν. 2011 και περί τις 23.10 εντοπίσθηκε από προσωπικό του ΠΝ να πλέει άγνωστο σκάφος μπλε χρώματος. Μετά από διακριτική προσέγγιση του προσωπικού του ΠΝ για έλεγχο και απαραίτητες συστάσεις, τα άτομα που επέβαιναν στο άγνωστο σκάφος ειδοποίησαν τηλεφωνικά και άλλο σκάφος φαιού χρώματος το οποίο επίσης προσέγγισε την ανωτέρω περιοχή. Το προσωπικό του ΠΝ ειδοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για αποστολή πλωτού μέσου αλλά μέχρι την άφιξη του τα εν λόγω σκάφη είχαν ήδη απομακρυνθεί. Αργότερα και περί τις 02.35 της 31ης Ιαν. 2011 εντοπίσθηκε άλλο παρείσακτο σκάφος στην ίδια περιοχή, το οποίο όμως μετά την προσέγγιση του προσωπικού του ΠΝ απομακρύνθηκε προς την θαλάσσια περιοχή του Περάματος. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και στο παρελθόν καθώς είχε εντοπιστεί από σκοπό του ΠΝ ταχύπλοο σκάφος να προσεγγίζει τις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) που βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων του ΠΝ στο Σκαραμαγκά. Ο σκοπός ενήργησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Εξωτερικής Υπηρεσίας Στρατευμάτων (ΦΕΚ108Α/2009), με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ταχύπλοου σκάφους από την περιοχή.

Εκτιμάται πάντως από το ΓΕΝ ότι τα αναφερόμενα σκάφη ανήκουν σε λαθραλιείς που προσπαθούν να αλιεύσουν παράνομα στη θαλάσσια περιοχή του Ναυστάθμου Σαλαμίνας-Σκαραμαγκά όπου υφίστανται περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα-αλιεία (Μόνιμες Αγγελίες ΥΥ υπ’αριθμ. 5/2010).

Αυτά απάντησε το ΥΠΕΘΑ στην  Ερώτηση 10175/1-02-2011 της Βουλής των Ελλήνων του κ. Ιωάννη Κοραντή:

Πληροφορίες από ιστολογία αμυντικού περιεχομένου αναφέρουν, ότι από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 03.00 της 31/1/2011, τρία άγνωστα ταχύπλοα εισήλθαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας εντοπίσθηκαν από τους φρουρούς του Πολεμικού Ναυτικού, καταδιώχθηκαν από δύο ταχύπλοα σκάφη του Π.Ν., αλλά κατάφεραν να διαφύγουν. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ανάλογο συμβάν, προ ημερών, όπου άγνωστα ταχύπλοα φέρονται να διείσδυσαν μέχρι τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και να καταδιώχθηκαν από ταχύπλοα της τελευταίας. Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μικρών αλιευτικών σκαφών, που εισέρχονται παράνομα στην θαλάσσια περιοχή του Ναυστάθμου και αναγκάζονται να αποχωρήσουν, όταν γίνονται αντιληπτά από την φρουρά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.    Έχουν βάση οι ανωτέρω πληροφορίες για το σημερινό συμβάν, αλλά και για εκείνο προ ημερών;

2.    Σε καταφατική περίπτωση, εκτιμάται αρμοδίως ότι επρόκειτο περί αλιευτικών σκαφών, ή άλλου τινός;

3.     Σε κάθε περίπτωση, ποιές δυνατότητες θα έπρεπε να έχει το οιοδήποτε ταχύπλοο, ανεξαρτήτως προελεύσεώς του και ταυτότητος του, προκειμένου να ξεφύγει αποτελεσματικά από την καταδίωξη και έλεγχο εκ μέρους του Π.Ν.;

Κάντε ένα σχόλιο