Σε απάντηση των δηλώσεων του Μαργαρίτη Τζίμα σχετικά με τις κρίσεις των αξιωματικών ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε την εξής επιστολή στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.

Κύριε Πρόεδρε,
Με χθεσινή δήλωση τους οι εκπρόσωποι του κόμματος σας για τον τομέα της Εθνικής Άμυνας επιχείρησαν να παρέμβουν στις διαδικασίες των ετήσιων κρίσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που διενεργούνται κατά νόμον το Μάρτιο με την επωδό πως «η Νέα Δημοκρατία δεν θα μείνει απαθής σε περίπτωση νέων κομματικών κρίσεων, αλλά θα αναδείξει το θέμα εντός και εκτός Βουλής, στην πραγματική του διάσταση, υπό το πρίσμα και της κρίσης που διέρχεται η χώρα».

Θεωρώ θεσμικά, δηλαδή συνταγματικά και δημοκρατικά αδιανόητο αυτού του είδους την «προειδοποίηση» που δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς αυτή κατά νόμον έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των στελεχών. Η κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την αρμοδιότητα της επιλογής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

Τι νόημα έχει συνεπώς αυτή η «προληπτικού» χαρακτήρα δήλωση των εκπροσώπων του κόμματος σας; Το κόμμα σας γνωρίζει τα πολιτικά φρονήματα και τις κομματικές προτιμήσεις κάθε αξιωματικού; Έχει καταταγμένα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αδιαφανή και μη νόμιμα κριτήρια και με βάση αυτά τα στοιχεία αποφαίνεται πολιτικά εντός και εκτός Βουλής;

Είμαι βέβαιος ότι εσείς, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο πλαίσιο του θεσμικού σας ρόλου, αντιλαμβάνεσθε το ατόπημα και θα δώσετε οδηγίες για την άμεση επανόρθωση του.

Σημειώνω με την ευκαιρία δύο μόνο στοιχεία:

Πρώτον, για πρώτη φορά στα χρονικά η τότε Κυβέρνηση προέβη σε κρίσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων όχι στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά τον Αύγουστο του 2009 ενόψει των εκλογών και προκειμένου να προκαταληφθεί η Κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας περιέβαλα αμέσως με απόλυτη εμπιστοσύνη τους Αρχηγούς των Επιτελείων που είχαν επιλεγεί τον Αύγουστο του 2009 και ο τότε Αρχηγός του Γ.Ε.Ν., ο μόνος που στο μεταξύ αποστρατεύθηκε, απεχώρησε μόλις τον Μάρτιο του 2010 μετά δηλαδή την συμπλήρωση της διετούς του υπηρεσίας.

Δεύτερον, η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει του Σεπτέμβριο του 2010 τον ισχύοντα νόμο 3883/2010 που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ιεραρχία και προαγωγές) θεσπίζοντας πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και πλήρη μηχανισμό ελέγχου της νομιμότητας των κρίσεων εξοπλίζοντας κάθε αξιωματικό και υπαξιωματικό με όλα τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Σας καλώ συνεπώς να θωρακίσουμε την εφαρμογή του νέου αυτού νόμου, χωρίς κομματικές αντιδικίες και καχυποψίες που δεν προσιδιάζουν στην εποχή μας και στις συνθήκες κρίσης που περνά ο τόπος.

Κάντε ένα σχόλιο