Όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στις εμπόλεμες ζώνες όπως στο Αφγανιστάν εκπαιδεύονται στην καταστολή ταραχών ομάδων πολιτών (άμαχου πληθυσμού) στην εμπόλεμη ζώνη για πολύ απλούς λόγους. Στις περιοχές αυτές οι αντάρτες Ταλεμπάν καθώς και άλλοι αντιφρονούντες κινούνται συνεχώς μεταξύ μιας μάχιμης μονάδας και μιας οικογενειακής ζωής.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Λίβανο όπου οι μαχητές της Χεσμπολά αφήνουν τις οικογένειές τους και τις δουλειές τους εμπλέκονται σε μάχες και στη συνέχεια διάγουν ένα φαινομενικά ήπιο κοινωνικό βίο. Στην προσπάθεια καταστολής των ανταρτών Ταλεμπάν πολύ συχνά οι στρατιώτες αναγκάζονται να επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές όπου πλήθος άμαχου πληθυσμού προσπαθεί να αποτρέψει την σύλληψη των ανταρτών. Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με τους αμάχους που κυκλώνουν τους στρατιώτες θυμηθείτε τι συμβαίνει όταν η Αστυνομία πάει στις συνοικίες των τσιγγάνων να συλλάβει ένα κακοποιό.
Στις σημερινή εποχή λοιπόν κάθε μοντέρνος στρατός πρέπει να ξέρει πώς να καταστείλει την επίθεση αμάχων χωρίς να εμπλακεί σε μάχη προσπαθώντας παράλληλα να διακρίνει τους αντάρτες από τους αμάχους.Δείτε τη στρατιωτική άσκηση ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ

YouTube Preview Image

Δείτε τώρα πως εκπαιδεύονται οι στρατιώτες άλλων σύγχρονων στρατών στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των επιθέσεων.

Βρετανικός Στρατός

YouTube Preview Image

Σουηδικός Στρατός

YouTube Preview Image

Αμερικανικός Στρατός

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Το Γενικό Επιτελείου Στρατού έπραξε άριστα στην διεξαγωγή της εν λόγω άσκησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ώστε να γνωρίζουν τα Στελέχη του Στρατού τις σχετικές τεχνικές σε περίπτωση που βρεθούν σε ανάλογες περιστάσεις. Η αντιμετώπιση αμάχων και άοπλων πρέπει να είναι ήπια και διαφορετική από την αντιμετώπιση οπλισμένων μαχητών, ανταρτών, τρομοκρατών κλπ.

Κάντε ένα σχόλιο