Συμφώνως με δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδος «Hurriyet», της 10ης Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε δραστικές μειώσεις των αμυντικών τους δαπανών, όπως και η Ελλάδα, η Τουρ­κία αντιθέτως τις αυξάνει, συνεχίζοντας τον φρενήρη εξοπλισμό της!

Μόνον για το 2011, έχει προγραμματίσει να ξοδέψει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια $, ενώ το εξοπλιστικό της (δεκαετές) πλάνο, περιλαμβάνει 100 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Lightening ΙΙ, με προϋπολογιζόμενο κόστος στα 15 δισεκατομμύρια $, 30 νέα μαχητικά F-16 Block 50, καθώς και ευρύτερο εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Ακόμα είναι προγραμματισμένη η απόκτηση 6 συγχρόνων υποβρυχίων, τύπου U-291, με κόστος 3 δισεκ.$, κααώς και επιθετικά ελικόπτερα, με κόστος 7 δισεκ.$.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Όταν η Τουρκία σε αντίθεση και με την χώρα μας, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε καιρούς δυσπραγίας και οικονομικής στενότητας, αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες και εξοπλισμούς κάθε είδους, με τόσο γοργούς ρυθμούς, πώς είναι δυνατόν να γίνει στο ελά­χιστο πιστευτή, όταν μιλά και «επιζητά» μαζί μας, σχέσεις φιλίας και συνεργασίας; Την ίδια ακριβώς στιγμή μάλιστα, που παραβιάζει συστηματικώς και προκλητικώς και τον εναέριο χώρο μας και τον θαλάσσιο;

2. Πώς τοποθετείται το υπουργείο, στα λεπτομερή δημοσιευόμενα στοιχεία του τουρκικού τύ­που, για το ύψος αλλά και το είδος, των νέων εξοπλισμών της γείτονος;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει

Το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί συστηματικά τα εξοπλιστικά προγράμματα όλων των χωρών της περιοχής και ιδίως της Τουρκίας. Όλα τα σχετικά στοιχεία λαμβάνονται πλήρως υπ’ όψιν στην εθνική αμυντική σχεδίαση. Οι πολιτικές και διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι στρατιωτικές επαφές και όλες οι συναφείς διεργασίες δεν επηρεάζουν σε τίποτα την θεμελιώδη προτεραιότητά μας που είναι η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή ειρηνική και σταθερή που θέλουμε να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο