Μάλλον έχει και άλλη ερμηνεία η εγκύκλιος του κ. Ραγκούση που τόσο θορύβησε τα ΑΕΙ, ΑΣΕΙ ΤΕΙ και γενικά την ανώτατη εκπαίδευση. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ και την αναδημοσιεύουμε για την ενημέρωση σας.  Μάλλον η αναλογία 1 προς 5 δεν αφορά τον κάθε φορέα ενός υπουργείου (ούτε φυσικά την ειδικότητα) ξεχωριστά αλλά στο είδος των υπηρεσιών ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΥΓΕΙΑ κλπ.

Η εφαρμογή του 1 προς 5 στο σύνολο των υπηρεσιών κατά την άποψή μας σημαίνει ότι το σύνολο του δειγματοχώρου είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΥΓΕΙΑ, κλπ . Δηλαδή ο αριθμός πέντε δεν αφορά συγκεκριμένη ειδικότητα η κάποιο υπουργείο αλλά οποιαδήποτε πέντε στελέχη της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ κλπ. Φυσικά περιμένουμε τη διευκρίνιση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείοων Εσωτερικών και Οικονομικών και τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

Η τελευταία εγκύκλιος Ραγκούση επιβεβαιώνει τα αυτονόητα. Ούτε απαγορεύει τις προσλήψεις, ούτε «παγώνει» τους διορισμούς επ’ αόριστον. Κατ’ αρχάς δεν αφορά το εποχικό προσωπικό. Αναφέρει τρία σημεία, με βάση τα οποία μπορεί κανείς να λύσει τον γρίφο της αναλογίας «1 προς 5».
Κατ’ αρχάς θυμίζει τη δέσμευση του Μνημονίου, σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός των ετησίων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον λόγο μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο σύνολο των φορέων». Που σημαίνει ότι το 2010 είχαμε 53.334 αποχωρήσεις, άρα το 2011 θα γίνουν 10.667 προσλήψεις. Επίσης αναφέρει ότι στον προσδιορισμό του «1 προς 5» περιλαμβάνονται και «οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον τομέα Υγείας».

Δεύτερον, υπενθυμίζει ότι η κατανομή των θέσεων θα γίνει με βάση τις «προτεραιότητες και τα κριτήρια που θα καθορίσουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Τονίζει, δε, με σαφήνεια ότι η αναλογία «1 προς 5» δεν θα εφαρμοστεί σε κάθε φορέα ξεχωριστά, αλλά στο σύνολο των υπηρεσιών.

Τρίτον, υπογραμμίζει ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προαναφέρονται, κανένας φορέας δεν θα προβεί στην έκδοση και τη δημοσίευση αποφάσεων διορισμού που εκκρεμούν από παλιούς τελειωμένους διαγωνισμούς, οι οποίες θα πρέπει να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 10.667 προσλήψεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν φέτος.

Με άλλα λόγια η εγκύκλιος Ραγκούση ζητεί να υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τομέων προτεραιότητας για τις προσλήψεις και κατόπιν η κατανομή των θέσεων ανά φορέα και υπηρεσία. Μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι διορισμοί των επιτυχόντων ανάλογα με τους ρυθμούς απορρόφησης που θα καθορίσει η κυβέρνηση.

Κάντε ένα σχόλιο