Ο θεσμός των Ναυτικών Διοικήσεων χρονολογείται από το 1926, οπότε με το Ν. Δ/γμα «Περί Οργανώσεως της Ναυτικής Άμυνας» οι ακτές της χώρας κατανεμήθηκαν σε Ναυτικές Αμυντικές Περιοχές (Ν.Α.Π.), ως μέσο οργανώσεως της Παράκτιας Άμυνας της χώρας. Μεταξύ των τριών Ναυτικών Αμυντικών Περιοχών, που συστήθηκαν μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνεται και η Ναυτική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, η οποία μετονομάστηκε σε Ναυτική Διοίκηση Ιονίου (Ν.Δ.Ι) με την υπ’ αριθμ. 21360/2/58/3-10-58 Υπουργική Απόφαση.

Η επιλογή της Πάτρας ως έδρα του Επιτελείου εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς για την εποχή, ήτοι η ασφάλεια των δυτικών ακτών της χώρας και έλεγχοι στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο. Έκτοτε, η δράση της Ν.Δ.Ι συνίστατο στη μελέτη και οργάνωση της περιοχής εποπτείας της, καθώς και της μετάπτωσης αυτής σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση.

Ο Ναυτικός Σταθμός Κερκύρας, που αρχικώς συστήθηκε ως Ναυτική Βάση της Ναυτικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και υπάγεται στη διοικητική δομή της Ν.Δ.Ι., μπορεί σαφώς να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της Ν.Δ.Ι. ως έδρα της, καθώς, πέραν της απαιτούμενης χωροταξικής υποδομής που διαθέτει, καλύπτει γεωγραφικά το βορειοδυτικό άκρο της χώρας, το οποίο και, ως εκ της θέσεώς του, συνιστά κομβικό σημείο για την εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης, τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων κ.ο.κ Επιπροσθέτως, η μεταφορά της έδρας της Ν.Δ.Ι. στην Κέρκυρα έχει τη συμβολική σημασία της επιλογής μιας περιοχής της παραμεθορίου.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Νίκος Δένδιας και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

Προτίθεται να μεταφέρει την έδρα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου από την Πάτρα στην Κέρκυρα;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος σχετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο