–     Η Εισαγγελία Πρωτοδικών και το ΣΔΟΕ διερευνούν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του παρελθόντος. Εγώ ήθελα να επισημάνω καθαρά πολιτικά το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων 35 χρόνων σε σχέση με τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μεγάλο “ταμπού” που είχαμε όλοι για την άμυνα, τους εξοπλισμούς, τις αμυντικές δαπάνες. Το ανεξέλεγκτο των αμυντικών δαπανών, που οδηγούσε πολλές φορές σε προβληματικές συμβάσεις, με κόστος πολύ μεγαλύτερο από το αρχικά προϋπολογιζόμενο, για την ελληνική οικονομία, την εθνική άμυνα της χώρας και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

–     Η έλλειψη διαφάνειας, τα λάθη, οι άστοχες κινήσεις που έγιναν σε συμβάσεις, όλα αυτά επιβάρυναν σε πολύ σημαντικό βαθμό τους αμυντικούς προϋπολογισμούς της χώρας για πολλά χρόνια.  Δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε αστυνομικός ρεπόρτερ. Έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το ΣΔΟΕ για συγκεκριμένες υποθέσεις του παρελθόντος. Εγώ πολιτικά θέλω να σας πω ότι από τον Οκτώβρη του 2009 μπήκε μια διαχωριστική γραμμή από ένα παρελθόν, πολλές φορές προβληματικό, το οποίο μας ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα.  Πολλές από τις συμβάσεις του παρελθόντος από την περίοδο 1999- 2000 έως το  2009 μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα, είτε συνεπεία πράξεων, είτε συνεπεία παραλείψεων.

–     Είναι γνωστό σε όλους, ότι πολλές φορές προκλήθηκε τεχνητή ζήτηση, προκειμένου να πάρουμε εξοπλισμούς και να υπογράψουμε αμυντικές συμβάσεις, χωρίς να έχουμε σχεδιάσει επιχειρησιακά τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τεχνητή ζήτηση που δεν συνδεόταν με πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες  των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Κυβέρνηση μας το έχει πει, θέλουμε τη διαφάνεια στον τομέα των αμυντικών δαπανών, αλλά θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα, ότι το δημόσιο χρέος των 350 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αμυντικές δαπάνες ή στους υπέρογκους εξοπλισμούς των προηγούμενων 35 χρόνων.

–     Αν δούμε τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το τεράστιο κόστος που είχαν τα νοσοκομεία όλα αυτά τα χρόνια ή άλλοι τομείς της άσκησης δημόσιας εξουσίας, θα δούμε ότι ήταν υπέρτερο από το κόστος των αμυντικών δαπανών.         Απλά γύρω από τις αμυντικές δαπάνες υπήρχε ένα μυστήριο, ακριβώς επειδή ήταν αδιαφανείς ή ανεξέλεγκτες οι διαδικασίες. Σήμερα προχωρήσαμε σε μια θεσμική τομή και οι συνάδελφοι το γνωρίζουν. Έχουμε θεσμοθετήσει μια Ειδική Διαρκή Επιτροπή για τους αμυντικούς εξοπλισμούς και τις συμβάσεις. Ενημερώσαμε πλήρως τους συναδέλφους της Διαρκούς Επιτροπής για όλες τις εξελίξεις γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όλα τίθενται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον έλεγχο της Βουλής. Όλα εδράζονται στη διαφάνεια μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες.

–    Όπως απάντησε ο συνάδελφος ο κ. Βενιζέλος και εγώ, υπό το φως των εξελίξεων και εφόσον ζητηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και υπάρξουν στοιχεία, ασφαλώς είμαστε έτοιμοι, ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας,  να προχωρήσουμε προς την κατάθεση αγωγών

ΠΗΓΗ Αποσπάσματα Συνέντευξης ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στην εκπομπή της ΕΡΤ-3 ”Λαβύρινθος” με το δημοσιογράφο Α. Τριανταφυλλίδη

Κάντε ένα σχόλιο