Συμφώνως με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αναφέρεται ότι, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου της πόλεως Σπάρτη (Isparta) Hasan Huseyin Kacikoc, εί­πε ότι, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, την 21η Ιανουαρίου, προέβη στην διενέργεια διαγωνισμού, για την κατασκευή έργων υποδομής, στο αεροδρόμιο «Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ» της προαναφερθείσης πόλεως, στα πλαίσια αποφάσεως μετασταθμεύσεως της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, από το Εtimesgut της Αγκύρας, στην Σπάρτη. Ο διαγωνισμός αυτός περιλαμβάνει την κατασκευή υπόστεγων ελικοπτέρων και αεροσκαφών, ελικοδρομίων, διαδρόμων προσγειώσεως μικρών αεροσκαφών, κέντρο συντηρήσεως & επισκευών, αίθουσες συσκέψεων & διδασκαλίας, κ.λ.π.

Οι ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμ­ματος ΑΚΡ, Sait Dilek, που γνωστοποίησε πώς τα σχετικά πρωτόκολλα παραχωρήσεως γης, εί­χαν υπογραφεί πρό διετίας, ενώ η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, προβλέπεται να γίνει σε 2,5 με 4 έτη. Πρέπει να καταστεί σαφές πώς, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, με βάση τις δηλώσεις του πρώην αρχηγού τους Isik Kosaner, έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν; σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μία ταξιαρχία με ελικόπτερα σε μία διαδρομή, ημέρα και νύ­κτα, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθ’ ότι διαθέτουν 282 μεταφορικά ελικόπτερα, ε­νώ η στρατοχωροφυλακή με τα 60 ελ. που διαθέτει, δύναται να μεταφέρει 2 τάγματα καταδρομών, σε μία διαδρομή! Άρα αναβαθμίζεται με την μεταστάθμευση αυτή, η απειλή τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο μας, αφού οι αποστάσεις για μεταστάθμευση ελικοπτέρων, στα πλαίσια μιάς επιχειρήσεως, πλέον μειώνονται στο μισό!

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ
1. Είναι σε γνώση του υπουργείου, οι περιγραφόμενες στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, εφαρμογές των σχεδιασμών, για μετασταθμεύσεις εγκαταστάσεων, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων και αερομεταφερομένων μονάδων, ώστε πλέον να μειώνεται στο μισό η διανυόμενη απόσταση;

2. Ποιά θα είναι η στάση μας, κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει
Οι μετακινήσεις μονάδων όπως και οι μετασταθμεύσεις Σχολών και Σχηματισμών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνται στενά από το ΥΠΕΘΑ μέσω των διαθέσιμων ανοικτών πηγών πληροφόρησης. Οι δυνατότητες των ΤΕΔ αξιολογούνται διαρκώς από το ΓΕΕΘΑ και παρουσιάζονται στα αρμόδια όργανα.

Κάντε ένα σχόλιο