Σε νέες αεροπορικές επιδρομές προχώρησαν σήμερα οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν πόλεις στρατηγικής σημασίας. Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του λιμανιού Ρας Λανούφ, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.
YouTube Preview Image

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά, ενώ αμέσως μετά πυκνός καπνός υψώθηκε περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάτοικοι του Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη φοβούμενοι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

YouTube Preview Image

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές, 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στη Μισράτα, 150 χιλιόμετρα από την Τρίπολη σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη και τους αντικαθεστωτικούς.

«Οι μάρτυρες είναι 21, ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Οι τραυματίες είναι 91 από αυτούς οι εννιά σε σοβαρή κατάσταση», ανέφερε γιατρός, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Μ. Καντάφι: Η Λιβύη είναι σημαντικός εταίρος της Δύσης

Νέο μήνυμα στη Δύση ότι η Λιβύη είναι σημαντικός εταίρος της, καθώς συγκρατεί την Αλ Κάιντα αλλά και τους λαθρομετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, επιχείρησε να στείλει ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Εξαπέλυσε επίσης νέα επίθεση κατά των διεθνών μέσων ενημέρωσης κατηγορώντας τα ότι διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση στη Λιβύη και ότι έχουν δημιουργήσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα όσον αφορά τις βιαιότητες στη χώρα.

Φόβους ότι ο Καντάφι μπορεί να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές αν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, εξέφρασαν από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «τελευταίο χαρτί» του την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Μπ. Ομπάμα: Απαράδεκτη η βία της κυβέρνησης της Λιβύης

Συστάσεις προς τους συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι, «να είναι προσεκτικότεροι» όταν ασκούν βία κατά του λιβυκού λαού, επειδή θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι’ αυτήν, απηύθυνε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Επισήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στην αφρικανική χώρα και τόνισε ότι Αυστραλία και ΗΠΑ συμφωνούν, ότι η βία της κυβέρνησης της Λιβύης κατά του λαού της, είναι απαράδεκτη.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, υπογράμμισε από το Αφγανιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα πρέπει να έχει τη διεθνή υποστήριξη.

Προειδοποίηση γ.γ. του ΝΑΤΟ

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λιβύη είναι πιθανό να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αν συνεχιστούν η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να μείνουν απαθείς, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Οι γενικευμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το το ΝΑΤΟ «δεν έχει την πρόθεση να επέμβει» χωρίς την εντολή του ΟΗΕ ακόμα και αν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της συμμαχίας έχουν λάβει οδηγίες να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

Υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού ο Αραβικός Σύνδεσμος

Υπέρ του σχεδίου επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης τάσσεται ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, μια ημέρα μετά την συνάντηση του ΥΠΕΞ Αλέν Ζυπέ με τον Γενικο Γραμματέα Αμρ Μούσα στο Κάιρο.

«Ο κ. Μούσα επιβεβαίωσε την στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου σε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό, επαναλαμβάνοντας ότι η Γαλλία εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Λιβύη.

«Ευχόμαστε να συμβάλουμε ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη Λιβύη. Εργαζόμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, τις εμπλεκόμενες χώρες και το σύνολο των διεθνών και περιφερειακών οργάνων», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Κάντε ένα σχόλιο