Τροπολογία για τη χρήση όπλου από αστυνομικούς σε συνθήκες καταδίωξης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., Θ. Πλεύρης, Αδ.Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, με αφορμή το πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο στο Ρέντη και το θάνατο των δύο νεαρών αστυνομικών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» και έχει ως εξής:

Αιτιολογική Έκθεση

Το άρθρο 3 του Ν. 3169/03 ρυθμίζει τη δυνατότητα χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς κατά τέτοιο τρόπο που, ουσιαστικώς, ο αστυνομικός δε μπορεί να γνωρίζει με σαφήνεια πότε μπορεί να κάνει χρήση όπλου. Στην πραγματικότητα, οι διατυπώσεις του νόμου, που υποχρεώνουν τον αστυνομικό να ελέγχει τη δυνατότητα χρήσης ηπιότερων μέσων, να προειδοποιεί για τη χρήση όπλου παρέχοντας μάλιστα επαρκή χρόνο ανταπόκρισης στον ύποπτο κ.α. καθιστούν τους αστυνομικούς εύκολο στόχο τρομοκρατών και λοιπών εγκληματιών του ποινικού δικαίου, οι οποίοι πάντα γνωρίζουν ότι δύνανται να πυροβολούν αστυνομικούς εκ του ασφαλούς. Τα συνεχή περιστατικά δολοφονιών αστυνομικών από εγκληματίες καθιστούν απαραίτητο μέχρι να τροποποιηθεί πλήρως ο Ν. 3169/03 να προστεθεί παράγραφος στο άρθρο 3 του συγκεκριμένου νόμου ώστε τουλάχιστον σε περιπτώσεις καταδιώξεων εγκληματιών να δύνανται οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση πυροβόλου όπλου χωρίς να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις.

Συνεπώς προτείνεται η ακόλουθη τροπολογία:

Αρθρο …

«Στο άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 3169/03 προστίθεται εδάφιο δ που ορίζει τα εξής: Σε περίπτωση καταδίωξης υπόπτων που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες ο αστυνομικός δύναται να κάνει χρήση πυροβόλου όπλου χωρίς να απαιτείται να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου».

Κάντε ένα σχόλιο