Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης,  μετά τη παράδοση – παραλαβή Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω λίγο για τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, για όσα είπε για τις πτήσεις των ελληνικών F-16 πάνω από το Αιγαίο, αλλά και τα όσα υποστήριξε για το Καστελόριζο.

Π. Μπεγλίτης: Η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις  της Ελλάδας, γνωρίζουν να υπερασπίζονται με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, ανεξάρτητα από τις όποιες δηλώσεις, τις όποιες απόψεις ξένων αξιωματούχων, ακόμα και εκπροσώπων Κυβερνήσεων όπως είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου. Είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, είναι γνωστή η αναθεωρητική της προσέγγιση σε σχέση με το καθεστώς του Αιγαίου, αυτό όμως απέχει πολύ από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και  των διεθνών συνθηκών. Σεβασμός στον οποίο εμμένει η χώρα μας για τη προστασία των εθνικών της δικαιωμάτων. Η γεωγραφία, το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες, διαμορφώνουν τον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της πάντα, με βάση το διεθνές δίκαιο. Θέλουμε ομαλές, ειρηνικές σχέσεις με την γείτονα Τουρκία και προς αυτή τη κατεύθυνση αγωνιζόμαστε καθημερινά και η Κυβέρνησή μας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής εθνικής συναίνεσης. Δεν επιτρέπουμε όμως και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην γείτονα χώρα να αμφισβητήσει και με έμπρακτο τρόπο αυτά τα δικαιώματα. Ζητούμε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ζητούμε από τη Τουρκία να συμπεριφέρεται ως μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα. Με τη δύναμη του Ελληνικού λαού και με την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, υπερασπιζόμαστε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το επιχειρησιακό επίπεδο, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ιδιαίτερα εδώ που βρισκόμαστε, στη Λάρισα,  στην καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά βέβαια και στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στην οποία θα μου δοθεί η ευκαιρία να είμαι σε λίγο. Εδώ στη Λάρισα πραγματικά, αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι για την ετοιμότητα, για το έμψυχο δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολο και πολιτικό. Για εμάς, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει μεγάλη σημασία το ανθρώπινο δυναμικό ως πολλαπλασιαστής ισχύος και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να υπερασπιστούμε την ετοιμότητά του, το αξιόμαχό του, την αξιοπρέπειά του, την καθημερινή του δουλειά, τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Εύχομαι στο νέο Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο  Αντώνιο Τσαντηράκη  καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Ευχαριστώ εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και της στρατιωτικής ηγεσίας τον Αντιπτέραρχο Αντώνιο Ατματζάκη για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει, εδώ στο ΑΤΑ αλλά και στην πατρίδα και στις  Ένοπλες Δυνάμεις. Του εύχομαι καλή πορεία στη νέα του ζωή και βεβαίως στο νέο Αρχηγό καλή δύναμη.

Δημοσιογράφος: Πότε θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ); Θα συμπεριλαμβάνει και το Καστελόριζο;

Π. Μπεγλίτης: Το Καστελόριζο είναι μέρος της Ελληνικής Επικράτειας. Στο Καστελόριζο ασκούνται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το Καστελόριζο είναι δυναμικό μέρος της εθνικής επικράτειας στο οποίο ισχύουν το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Η Ελλάδα και η Κυβέρνησή μας ασκούν αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα με στόχο πάντα την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και τα δικαιώματα αυτά τα ασκούμε πάντα με βάση και τις διεθνείς συνθήκες αλλά κυρίως προς όφελος των συμφερόντων της χώρας μας. Επιλέγουμε εμείς κάθε φορά τη χρονική περίοδο και τη συγκυρία που καθιστούμε σαφές αυτό το μήνυμα. Άρα λοιπόν δεν είναι θέμα ημερομηνίας, είναι μέρος των στόχων μας, της διαπραγμάτευσής τους, των μηνυμάτων που στέλνουμε προς όλους και ιδιαίτερα προς τη Τουρκία.

Κάντε ένα σχόλιο