Μετά το σκάνδαλο των μελών ΕΕΔΙΠ ΙΙ ΑΣΕΙ που παρουσιάζονταν στην ιστοσελίδα των ΤΕΙ ως συμβασιούχοι χωρίς την άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας τώρα τα άτομα αυτά σπεύδουν να ζητήσουν την άδεια του ΥΕΘΑ ώστε να μπορούν να εργάζονται σε άλλη Δημόσια υπηρεσία (φυσικά στα ΤΕΙ!) με… υπερωρίες.

Όμως η νομοθεσία των ΤΕΙ το επιτρέπει (φυσικά απαιτούνται αυστηρές προϋποθέσεις) μόνο για εξειδικευμένα μαθήματα και όχι για μαθήματα του Γενικού Τμήματος ΤΕΙ που μπορεί να διδάξουν εκατοντάδες άλλοι υποψήφιοι. Χιλιάδες άνεργοι Διδάκτορες με λαμπρές σπουδές και οικογένειες παρακαλούν να εργαστούν στα ΤΕΙ έστω και λίγες ώρες. Εκατοντάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ΕΠ στα ΤΕΙ δεν διορίζονται λόγω του ΔΝΤ και όμως ελάχιστοι βολεμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ζητούν την άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να εργασθούν υπερωριακά στα ΤΕΙ ουσιαστικά αφαιρώντας ώρες από άλλους πιθανούς ωρομίσθιους υποψήφιους. Την ίδια στιγμή τα ΑΣΕΙ ζητούν την πρόσληψη νέων συμβασιούχων ΠΔ407 ώστε να καλύψουν τα κενά τους στα εργαστήρια ενώ υπάρχουν ΕΕΔΙΠ ΙΙ ΑΣΕΙ που εργάζονται στα εργαστήρια των ΑΣΕΙ δεκαπέντε-είκοσι ώρες την εβδομάδα (η και λιγότερο). Τα άτομα αυτά δεν επιτρέπεται να ζητούν υπερωριακή απασχόληση όταν η υπηρεσία τους αναγκάζεται να προσλάβει άλλους για να καλύψει τα κενά της. Αν θέλουν και έχουν διάθεση για υπερωριακή εργασία αυτοί οι υπάλληλοι ας καλύψουν πρώτα τα κενά της υπηρεσίας τους.

Οι αντιδράσεις των χιλιάδων απλήρωτων συμβασιούχων των ΤΕΙ που δεν έχουν καμία άλλη εργασία είναι απολύτως δικαιολογημένες. Αν η κυβέρνηση θέλει να πατάξει την πολυθεσία δεν πρέπει να επιτρέψει τέτοια συμπεριφορά. Να διενεργηθεί άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να αποκαλυφθεί γιατί εμφανίζονται οι συγκεκριμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ΕΕΔΙΠ ΙΙ ΑΣΕΙ στην ιστοσελίδα των ΤΕΙ χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (τώρα θυμήθηκαν ότι χρειάζεται άδεια που αποκαλύφθηκε το θέμα;). Ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Πάνος Μπεγλίτης που είναι αρμόδιος για θέματα Πολιτικού Προσωπικού έχει ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση και το ακέραιο ήθος του σίγουρα δεν θα ανεχθεί να εργάζονται Δημόσιοι Υπάλληλοι του ΥΠΕΘΑ (ΕΕΔΙΠ ΙΙ ΑΣΕ) 15-20 ώρες στα ΑΣΕΙ και να ζητούν άδεια για υπερωρίες σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Πρώτα πρέπει να καλύψουν τα κενά της δικής τους υπηρεσίας όπως εξ’ άλλου προβλέπεται και στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη νομολογία που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερη ανάρτησή μας.

Επίσης, σύντομα θα ανοίξουμε το τεράστιο θέμα των παράλληλων εργασιών Δημοσίων Υπαλλήλων (πχ ΕΕΔΙΠ ΙΙ) με τη μορφή «υποτροφίας» σε διάφορα ΤΕΙ, ΑΕΙ και ινστιτούτα της Ελλάδας. Ειδικότερα το Κέντρο Ελέγχου Όπλων συγκεντρώνει στοιχεία για «σαραντάχρονους υποτρόφους» ερευνητικών ιδρυμάτων (όχι ΑΕΙ και ΤΕΙ!) που όμως παίρνουν και το μισθό του Δημοσίου Υπαλλήλου ταυτόχρονα ενώ πλήθος νεαρών Διδακτόρων δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα. Οι «υποτροφίες» αυτές φυσικά δεν προβλέπονται από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων αφού όχι μόνο αφορούν άτομα που διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία αλλά δεν είναι καν υπηρεσιακής εκπαίδευσης αφού σκοπό δεν έχουν την απόκτηση τίτλου σπουδών αλλά την «έρευνα» (βλ αρ.58, 59 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλληλων). Φυσικά για την απαιτούμενη άδεια από τον αρμόδιο Υπουργό ούτε λόγος να γίνεται αφού δεν έχει υπάρξει καν τέτοιο αίτημα. Η πολυθεσία στο Δημόσιο πρέπει να παταχθεί και φυσικά το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων θα συμβάλει εστιάζοντας στο φυσικό του χώρο μελέτης, ερευνών και ελέγχου δηλαδή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημερώνοντας με ειλικρίνεια τους αρμοδίους Υπουργούς.

Φυσικά απολύτως καμία ευθύνη δεν φέρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις πράξεις αυτές των ελαχίστων υπαλλήλων του. Η αποκάλυψη όμως των στοιχείων αυτών σίγουρα θα θέσει τη βάση για την απονομή δικαιοσύνης στους χιλιάδες ανέργους επιστήμονες που πασχίζουν για λίγες ώρες εργασίας στα ΤΕΙ και δεν έχουν πρόσβαση σε ανάλογες «ερευνητικές υποτροφίες».  Αρκεί να ψάξει κανείς στο διαδίκτυο την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποτροφίες στην Ελλάδα για να διαπιστώσει την μεγάλη σημασία της έρευνας μας.

Κάντε ένα σχόλιο