Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι θα συνεχίσει τελικά τη λειτουργία του με τους δύο εναπομείναντες αντιδραστήρες είπε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Σύμφωνα με τον Διδάκτορα Πυρηνικής Φυσικής (ΑΠΘ) Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο η απόσυρση των τεσσάρων από τους έξη αντιδραστήρες που λειτουργούσαν παλαιότερα θα κοστίσει περίπου ένα δισεκατομμύριο και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τριάντα χρόνια. Τέσσερις αντιδραστήρες 440 MW από τους έξη συνολικά αντιδραστήρες του εργοστασίου διέκοψαν τη λειτουργία τους οι δύο στις αρχές του 2003 και οι δύο στο τέλος του 2006 (λίγο πριν την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Σήμερα παραμένουν σε λειτουργία οι δύο τελευταίοι αντιδραστήρες ισχύος 1000 MW ο καθένας. Αν και οι δύο αυτές μονάδες αναμένονταν να ολοκληρώσουν τον  κύκλο ζωής τους το 2017 και το 2019 αντίστοιχα (αφού άρχισαν τη λειτουργία τους το 1988 και 1993 αντίστοιχα) τελικά η Βουλγαρική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο της Βουλγαρίας για εκμοντερνισμό και παράταση της ζωής των δύο αντιδραστήρων μέχρι τουλάχιστον μέχρι το 1930. Η Αμερικανική Westinghouse εκδήλωσε επιθυμία να συμμετάσχει στον εκμονερνισμό αυτό.

Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος δήλωσε ακόμη ότι το σχέδιο για κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία στο Μπέλενε δεν προχωράει αφού δεν υπάρχουν επενδυτές και η Βουλγαρική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι με τα ήδη υπάρχοντα υλικά για το Μπέλενε. Όσο για το εργοστάσιο στο Μπέλενε ίσως να κατασκευαστεί εκεί ένα δεύτερο εργοστάσιο με Αμερικανικές και Κινέζικες επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος δηλώνει ότι είναι κατά της ύπαρξης πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία γενικότερα διότι μεταξύ άλλων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας αυτής δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να διαχειριστεί ασφαλώς ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Κάντε ένα σχόλιο