Η πρόσφατη έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας ξύπνησε και πάλι το τέρας της φοβίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα. Η πυρηνικοφοβία είναι πλέον μια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να αμφιβάλλει ότι η διαρροή ραδιενέργειας από το ατύχημα του Τσερνομπίλ αύξησε και θα αυξήσει τα ποσοστά καρκινογένεσης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανείς δύστυχος καρκινοπαθής στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η στον «Άγιο Σάββα» της Αθήνας που να μην καταριέται το Τσερνομπίλ και «όλους αυτούς που μολύνουν με τη ραδιενέργεια την Ελλάδα». Κάθε νεοπλασία στον Ελληνικό πληθυσμό αποδίδεται αυτόματα στις διάφορες ακτινοβολίες στις οποίες κολυμπάμε (και δευτερευόντως στις καρκινογόνες τροφές που τρώμε). Το «σύνδρομο του Κόλπου» καθώς και «οι λευχαιμίες του Κοσόβου» οφείλονται κατά την επικρατούσα άποψη της κοινής γνώμης σε κάποια πηγή ραδιενέργειας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι:

A) Όλες οι μετρήσεις από την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δε δικαιολογούν αυτήν τη φοβία.

Β) Η ραδιενέργεια των όπλων εκφυλισμένου ουρανίου αποδεδειγμένα δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα.

Η πυρηνικοφοβία αποτελεί ένα δεδομένο στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ακόρεστα και σε κάποιες περιστάσεις υστερόβουλα από τα μέσα ενημέρωσης για αύξηση της ακροαματικότητας τους καθώς και από τους πάσης φύσεως ειδικούς προκειμένου να προσελκύσουν το δημόσιο ενδιαφέρον. (Ακόμη και ο γράφων θα εκμεταλλευτεί την εξαιρετική αυτή επικοινωνιακή ιδιότητα της ραδιενέργειας προκειμένου να συνεχίσει ο αναγνώστης την ανάγνωση των απόψεών του.)

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας έχει πλέον διαβρώσει κάθε προοπτική δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Με τα σημερινά στερεότυπα θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» για ένα πολιτικό να συμπεριλάβει στις προεκλογικές του εξαγγελίες την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων δέχεται συχνά ερωτήσεις των ΜΜΕ για κάποιο θέμα που αφορά ραδιολογικούς κινδύνους. Αν οι απόψεις του Κέντρου είναι δεόντως εκφοβιστικές τότε το θέμα «παίζει» στα ΜΜΕ αν όμως οι απόψεις μας είναι πυροσβεστικές και φοβολυτικές τότε συνήθως παρατηρείται η εμφάνιση κάποιου «αντίπαλου δέους» στα ΜΜΕ διατυπώνοντας εφιαλτικές απόψεις.

Η είδηση της καταστροφής είναι εκατοντάδες φορές πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα από αυτή της ειρήνης και της ασφάλειας κατά το ρηθέν «If it bleeds it leads».

Ένας ποταμός από επιστημονικά επιχειρήματα θα μπορούσε να διατυπωθεί ώστε να πεισθεί ο αναγνώστης ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια.  Όμως αυτά θα κούραζαν τον αναγνώστη ο οποίος θα ανέτρεχε σε απλούστερες (και απλοϊκότερες) απόψεις που θα τον παραπλανούσαν. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να διατυπώσουμε επιγραμματικά μερικά επιχειρήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από την λογική του μη ειδικού:

Α) Πλήθος εξαιρετικά ανεπτυγμένων χωρών με ισχυρή οικονομία διαθέτουν αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες ΗΠΑ, Σουηδία, Γερμανία, Καναδάς, Ισραήλ κλπ. Ασφαλώς οι χώρες αυτές νοιάζονται για τους πολίτες τους και δεν τους θέτουν σε άσκοπους κινδύνους

Β) Ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει με άνεση ένα τεράστιο τμήμα των ενεργειακών μας αναγκών

Γ) Η Βόρειος Ελλάδα χρησιμοποιεί ήδη την ενέργεια που παράγει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι που τόσο συχνά αναθεματίζουμε

Δ) Η Τουρκία θα διαθέτει σύντομα το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Ε) Τεράστια ημεδαπά και αλλοδαπά οικονομικά συμφέροντα θα πληγούν αν η Ελλάδα αντλήσει ενέργεια από ένα πυρηνικό εργοστάσιο διότι έτσι θα περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και από όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την εξάρτηση μας αυτή.

ΣΤ) Η πιθανότητα να προκληθεί σε ένα σύγχρονο πυρηνικό εργοστάσιο ένα ατύχημα αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στο απηρχαιωμένο και ασυντήρητο Τσερνομπίλ είναι απειροελάχιστη.

Ζ) Η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα θα άλλαζε τη μορφή της Ελληνικής οικονομίας αναβαθμίζοντας την εξαιρετικά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η) Η πυρηνική ενέργεια, εξαιρουμένων των ατυχημάτων και των αποβλήτων, αποτελεί την οικολογικότερη μορφή ενέργειας

Θ) Τα πυρηνικά απόβλητα ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι στην πραγματικότητα λίγα και μπορούμε να τα διαχειριστούμε με ασφάλεια

Θέλει πολλά χρόνια για να ωριμάσει η άποψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.  Έως τότε κάθε φορά που διατυπώνεται μια ώριμη, ήπια επιστημονική άποψη περί πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καταπνίγεται από την εικόνα ενός παραμορφωμένου παιδιού που οι πάσης φύσεως τρομολάγνοι θα αποδίδουν (ίσως δικαιολογημένα) σε ραδιενεργό μετάλλαξη. Η εικόνα αυτή αρκεί για να εξουδετερώσει αριθμούς και στοιχεία. Οι περισσότεροι πολιτικοί θα σπεύσουν εύκολα να αναθεματίσουν την πυρηνική ενέργεια κερδίζοντας άκοπα ένα ελάχιστο ποσοστό οικολογικής δημοτικότητας. Οι πάσης φύσεως οικολογικές οργανώσεις θα αποκτήσουν επιτέλους ένα προσωποποιημένο πυρηνικό κίνδυνο.

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να φωτογραφίσεις τη φτώχεια, τη δυστυχία, τις διαλυμένες οικογένειες, την ανεργία, την αφαίρεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που προκαλεί η οικονομική ανέχεια που οφείλεται στο πετρέλαιο και τις κολοσσιαίες απάτες που συνοδεύουν την διαχείριση του από αλλοδαπές και ημεδαπές συμμορίες.

Ίσως την επόμενη φορά που θα δείξουν στις ειδήσεις εκείνα τα δύστυχα παιδιά που παραμορφώθηκαν (όπως λένε) από τη ραδιενέργεια να δείξουν και τα πρόσωπα των παιδιών που εκτρώθηκαν διότι οι μητέρες τους δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά αφού οι διεθνείς απάτες του πετρελαίου άφησαν αυτές, τους γονείς και τους συζύγους τους άνεργους. Ίσως τότε αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε μήπως μας εξαπατούν.

Διαβάστε περισσότερα στα βιβλία του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων  εδώ και εδώ

Κάντε ένα σχόλιο