Το μηνιαίο λογιστικό κόστος είχε αρχικά υπολογιστεί στα περίπου 6 εκ. ευρώ εάν υποτεθεί ότι τα διατιθέμενα μέσα δεν θα είχαν καμία εθνική δραστηριότητα . Το λογιστικό αυτό κόστος τείνει να μειωθεί σημαντικά μετά την εμπειρία του πρώτου μήνα επιχειρήσεων.

Επιπλέον, σημειώνω ότι το συνολικό ετήσιο λογιστικό κόστος (με την έννοια που σημείωσα παραπάνω) της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 121.823.500,00€ για το έτος 2010, ποσό μειωμένο σε σχέση με το 2009, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του κόστους συμμετοχής κατά το έτος 2011.

Αυτά δήλωσε ο ΥΕΘΑ στην Ερώτηση 13880/28-03-2011 της Βουλής των Ελλήνων:

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Λιβύης είναι ανεύθυνη επικίνδυνη και αντισυνταγματική σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος.

Χαρακτηρίζεται «ανθρωπιστική» η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, γνωρίζουμε όμως τα αποτελέσματα τέτοιων επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Η υποκρισία είναι το κυρίαρχο στοιχείο της διεθνούς συμπεριφοράς των πρωταγωνιστών του νέου πολέμου.

Η χώρα μας θα έπρεπε να είχε μείνει μακριά από τον πόλεμο. Αυτό που οφείλουμε είναι να συμμετέχουμε σε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, εύρεση διπλωματικής λύσης, που να εξασφαλίζει προστασία των αμάχων και εγγυήσεις για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του Λυβικού λαού, για την απεμπλοκή από πολεμικές επιχειρήσεις και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενώ ζούμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ενώ καταπατώνται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα του μνημονίου, η κυβέρνηση επιμένει να συμμετέχει σε επέμβαση με σημαντικό οικονομικό κόστος για τη χώρα μας, με πρόσχημα την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου αντάλλασσε ασπασμούς και θερμούς εναγκαλισμούς.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα καλείται να διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την διάθεση μιας φρεγάτας, ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και 4 F-16, ενώ το κόστος θα πολλαπλασιαστεί εάν το ΝΑΤΌ αποφασίσει να εμπλακεί άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η Ελλάδα ως μέλος της συμμαχίας κληθεί να συνδράμει με περισσότερα μέσα. Εκτός από το κόστος των καυσίμων για τα μαχητικά αεροσκάφη. τα ελικόπτερα και τη φρεγάτα, σημαντικό είναι το κόστος των ημερησίων αποζημιώσεων των αξιωματικών της Αεροπορίας (2000 ευρώ περίπου έκαστος), που με εντολή του ΥΕΘΑ έχουν μετασταθμεύσει στην στρατιωτική βάση της Σούδας από άλλες μονάδες. Υπολογίζεται επίσης ότι θα ξεπεράσουν τα 800.000 ευρώ την ημέρα τα έξοδα για καύσιμα, συντήρηση και ανταλλακτικά των γαλλικών και ιταλικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν με βάση τη Σούδα και άλλες νοτιοδυτικές μονάδες τη χώρας μας, όπως και τα έξοδα «κίνησης», στέγασης και σίτισης των αξιωματικών από Γαλλία και Ιταλία που θα φιλοξενηθούν στις μονάδες αυτές.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Ποιο είναι το ημερήσιο κόστος της παρούσας στρατιωτικής επέμβασης για το Ελληνικό Δημόσιο;

2. Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό; Σχεδιάζετε να το περιορίσετε και με ποιο τρόπο;

3. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων με συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος της Ελληνικής Συμμετοχής και πότε;

O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας

Κάντε ένα σχόλιο