Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιαπωνία με τον ισχυρό σεισμό, το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε, την έκρηξη που σημειώθηκε και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί σε έναν από τους αντιδραστήρες του σταθμού Φουκουσίμα (σταθμός Π), ήρθαν και με ένα άλλο τρόπο να επιβεβαιώσουν πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, από τα διάφορα μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι σε όλο τον Κόσμο, σε Ανατολή και Δύση, οι πολιτικές ηγεσίες δείχνουν να προβληματίζονται με την πυρηνική ενέργεια.

Όμως τα ως σήμερα δεδομένα, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός και σε τέτοιο βάθος προβληματισμός που να αντιστοιχεί στο μέγεθος του προβλήματος, στην δραματική πραγματικότητα.

Βλέπουμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει κανονικά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, προσθέτοντας κυνικά ότι κάθε επένδυση έχει το ρίσκο της. Καταλαβαίνουμε όμως όλοι, ότι, αν προχωρήσει η υλοποίηση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου όπου υφίσταται και η γνωστή σεισμικότητα οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Επίσης με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα, μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στην Τσερνάβοντα της Ρουμανίας.

Οι ηγεσίες, της Ιαπωνίας, αλλά γενικότερα όλων σχεδόν των χωρών, αξιοποιώντας και ορισμένους πρόθυμους επιστήμονες, κινούνται στην κατεύθυνση να εκτονώσουν τις ανησυχίες των λαών, αναγγέλλοντας διάφορα tests, όπως η Γερμανία, που περιορίζονται σε κάποιο έλεγχο των εργοστασίων, αποφεύγοντας να προτείνουν, ακριβώς επειδή υφίστανται τεράστια οικονομικά συμφέροντα τη ριζική αντιμετώπιση με την ταχύτερη δυνατή εγκατάλειψη όλων των πυρηνικών εργοστασίων και οπλοστασίων).

Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, αποδεικνύει ότι δεν χρειάζονται ημίμετρα αλλά ριζικά μέτρα στην κατεύθυνση της άμεσης κατάργησης των πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας και όλων των πυρηνικών οπλοστασίων που υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Η πυρηνική ενέργεια είναι για την εύφλεκτη περιοχή μας μια αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή. Όσοι κάνουν το βήμα προς αυτή την επιλογή, αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες για το Περιβάλλον, την Ειρήνη, την ίδια τη Ζωή.

Η ελληνική Κυβέρνηση προ ημερών δια στόματος Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες όμως ως σήμερα δεν τις έχουμε δει.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Αλέξης Τσίπρας και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Πέρα των δηλώσεών του τις προηγούμενες ημέρες, θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση χαρακτηρισμού της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων ως αποπυρηνικοποιημένων ζωνών και ποιες;

2. Θα απαιτήσει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό, με συγκεκριμένη δέσμευση, τα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή μας (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία και αλλού) και σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει;

3. Πέρα των όποιων πρωτοβουλιών για την περιοχή, θα προβεί και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες που αφορούν την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα, με παρεμβάσεις π:χ. στον ΟΗΕ;­

4. Θα πάρει πρωτοβουλίες για δημιουργία μετώπου ενάντια στα πυρηνικά, όλων των χωρών που δεν έχουν ως σήμερα και απειλούνται από αυτές που τα φιλοξενούν;

Το ΥΠΕΘΑ δηλώνει αναρμόδιο να απαντήσει επί του θέματος.

Κάντε ένα σχόλιο