Σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσφατα δημοσιεύματα, δύο μόλις μήνες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μόνο τέσσερα από τα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που εισήλθαν για επισκευή και συντήρηση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) είναι έτοιμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος να μην προλάβουν να είναι εγκαίρως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα υπόλοιπα πυροσβεστικά αεροσκάφη που διαθέτει η χώρα.

Συγκεκριμένα, από τα είκοσι ένα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτουμε, η Πολεμική Αεροπορία, με ανακοίνωσή της, δίνει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα την  1η Απριλίου μόλις τέσσερα αεροσκάφη. Ωστόσο, το αργότερο έως την 1η Ιουνίου, δηλαδή σε περίπου δυόμιση μήνες, θα πρέπει να είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα δεκαεπτά, ώστε ολόκληρος ο στόλος να είναι στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο στόχος αυτός φαίνεται σήμερα ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένων των περικοπών στις απαιτούμενες πιστώσεις, αλλά και των μαζικών αποχωρήσεων στελεχών της ΕΑΒ κατά το περασμένο έτος, εξαιτίας του νέου συνταξιοδοτικού. Για τους λόγους αυτούς, έχουν δημιουργηθεί σήμερα πολλά προβλήματα και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά σε εξειδικευμένους πιστοποιημένους μηχανικούς, που καθιστούν πολύ δύσκολη την ολοκλήρωση της συντήρησης όλων των αεροσκαφών μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Οι εναπομείναντες σήμερα στην ΕΑΒ μηχανικοί καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να είναι έτοιμα όσο το δυνατόν περισσότερα αεροσκάφη με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όμως πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση και άμεσα μέτρα προκειμένου το Πυροσβεστικό Σώμα να έχει στη διάθεσή του τα Καναντέρ το προσεχές καλοκαίρι.

Αυτά δηλώνει στο ΒτΕ ο βουλευτής κ. Θανάσης Νάκος και κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι Κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να επισκευαστούν άμεσα και να είναι έτοιμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συντήρησης των πυροσβεστικών Α/Φ έχει προγραμματισθεί η ένταξη έντεκα (11) Α/Φ CL-215/415 στην ΕΑΒ ΑΕ. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ συνολικά επτά (7) Α/Φ (5 CL-215 και 2 CL-415), ενώ εκκρεμεί η ένταξη τεσσάρων (4) ακόμη Α/Φ CL-215.

Επιπλέον, η Π.Α. έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

(1)     Εντατικοποίηση του προγράμματος συντήρησης πυροσβεστικών Α/Φ που υλοποιείται από φορείς της (112ΠΜ και 113ΠΜ), το οποίο περιλαμβάνει την εκτέλεση ετήσιας επιθεώρησης σε δέκα (10) συνολικά Α/Φ CL-215/415.

(2)     Επίσπευση των διαδικασιών για τη διασφάλιση ικανού αποθέματος ανταλλακτικών με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας των πυροσβεστικών Α/Φ.

(3)     Διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης παράλληλων λύσεων για την υλοποίηση του προγράμματος ετήσιας συντήρησης των Α/Φ.

Από την πλευρά της η ΕΑΒ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απόδοση των αεροσκαφών πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Κάντε ένα σχόλιο