Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012- 2015, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου, αναφέρεται ότι από τη μείωση των αμυντικών δαπανών θα προέλθει 1,2 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στα εξοπλιστικό προγράμματα, κατάργηση στρατοπέδων και εξορθολογισμό των προμηθειών. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα του τύπου το Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε στις 11 Απριλίου ενέκρινε τη λίστα με τις προτεραιότητες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στη επόμενη δεκαπενταετία. Το πρόγραμμα αυτό ανέρχεται στα 20 δις ευρώ στα οποία συνυπολογίζονται :

α) οι ανειλημμένες υποχρεώσεις (4 δισ. ευρώ) από προηγούμενες προμήθειες,

β) τα εγκριθέντα εξοπλιστικό προγράμματα μέσω διακρατικών συμφωνιών (1,4 δισ. ευρώ) που παραμένουν ανεξέλεγκτα.

γ) τα διάφορα προγράμματα που προωθούν αυτόνομα τα Επιτελεία, όπως για παράδειγμα τα υπόστεγα της Αεροπορίας για τα οποία απαιτούνται εθνικοί πόροι 1,1 δις. ευρώ.

Επίσης, πάλι με πληροφορίες του τύπου, το Συμβούλιο Άμυνας παρόλο που προχώρησε στην 7η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1990, άφησε ανέπαφα τα 1.300 στρατόπεδο που έχουν δημιουργηθείτε όλη την χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και όχι μόνο δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αξία, αλλά υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και με τεράστιο λειτουργικό κόστος, που ετησίως κυμαίνεται από 700 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο ευρώ ανά μονάδα!

Αυτά δηλώνουν στη ΒτΕ οι βουλευτές κ. Αλέξης Τσίπρας, κ. Θεόδωρος Δρίτσας, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και ρωτούν τον ΥΕΘΑ:

  • Πώς συνάδει η πρόταση για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 20 δις ευρώ με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15 για μείωση των αμυντικών δαπανών;
  • Τα προαναφερθέντα εξοπλιστικά προγράμματα των 20 δις ευρώ βασίζονται σε κάποια ειδική μελέτη που λαμβάνει υπόψη της τα νέα δεδομένα τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε υποσχεθεί η παρούσα κυβέρνηση;
  • Προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κλείσιμο των ανενεργών και αυτών που υπολειτουργούν στρατοπέδων ώστε να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων αλλά και να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο από την κοινωνία; Εάν ναι, ποια θα είναι αυτά και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος; Εάν όχι, για ποιο λόγο;

Το ΥΠΕΘΑ δηλώνει τα εξής:

Όπως προβλέπει το άρθρο 72 ν.3883/2010 η νέα δομή δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ μετά από την πλήρη ενημέρωση και τη διατύπωση της γνώμης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Έως ότου  ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το ΥΠΕΘΑ ενημέρωσα τη Βουλή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 28.4.2011. Ας μου επιτραπεί να παραπέμψω συνεπώς τους κ.κ. ερωτώντες βουλευτές στα αντίστοιχα πρακτικά.

Κάντε ένα σχόλιο